Jocó bácsi a státusztörvény miatt mondott fel, előtte hónapokig pánikrohamai voltak

2023. július 15. – 07:16

Jocó bácsi a státusztörvény miatt mondott fel, előtte hónapokig pánikrohamai voltak
Fotó: Veiszer Alinda műsora

Másolás

Vágólapra másolva

Balatoni József, vagy ahogy sokan ismerik, Jocó bácsi az Alinda című műsor e heti epizódjában jelentette be nyilvánosan, hogy a státusztörvény elfogadása miatt benyújtotta felmondását. Szeptember 15-től, vagyis a két hónapos felmondási idő lejártával távozik eddigi munkahelyéről, a budapesti Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumból, ahol történelmet és erkölcstant tanít. A Veiszer Alindával folytatott egyórás beszélgetés leginkább megrázó része szintén a felmondással, vagyis hivatalosan a közalkalmazotti státuszáról való lemondás körülményeivel kapcsolatos.

Az Alinda című műsor eddigi epizódjait és a Balatoni Józseffel készült beszélgetést teljes terjedelmében, jelképes támogatásért ide kattintva lehet megnézni.

Balatoni elmesélte például, hogy amikor a jövőre érettségiző osztályának a júniusi osztálykiránduláson bejelentette döntését, szembe kellett néznie huszonhat diákjával, akik közül többen sírtak. Egyikük lehülyézte, de azt mondta: ennél többet nem taníthatna nekik a gerincességről és az életről. Mielőtt eldöntötte, hogy távozik az állásából, pánikrohamok gyötörték, ezért az egészsége védelmében is ezt tartja a megfelelő lépésnek.

Balatoni hozzátette, hogy a fiatalabb diákoknak még nem árulta el, mire készül, mert nem akart nekik megrázkódtatást okozni. Ugyanakkor a műsorvezető kérdésére azt válaszolta, hogy lépésével távozásra biztatja pedagógustársait is, mert mint a beszélgetés során később nyomatékosította: úgy érzi, a mostani rossz rendszer fenntartásában is segített azzal, hogy eddig kitartott.

Balatonit középiskolai tanárként ismerte meg az ország, aztán a WMN portál külső munkatársa lett, több könyvet is írt, valamint saját Youtube-csatornájára készített beszélgetős műsorokat. Most távozásáról most azt mondta: olyan érzés volt, mintha meghalt volna.

Ezután azokról a könnyítésekről is részletesen szó esett a műsorban, amelyeket az elfogadása előtt iktattak be a státusztörvénybe. Balatoni szerint bár úgy tűnhet, a tanárok az új törvény szerint több szabadságot kaphatnak, valójában ezt senki nem kérte és nehéz is értelmezni a nyári napközis táboroztatások miatt, amelyekben szintén a tanároknak kell részt vállalniuk. Így az elvileg 46 (a törvény szerint 50) napnyi éves szabadságkeretükből sok esetben 35 lesz. Ugyanezzel összefüggésben merült fel az is, hogy bár a pedagógusok sokszor megkapják a nyilvánosság előtt, hogy rengeteg szabadságuk van, ez szintén nem fedi a valóságot, hiszen az év bizonyos szakaszaiban nem lehetnek távol, vagyis nem akkor pihennek, amikor szükségük van rá.

A beszélgetés további részében szóba került a státusztörvénnyel kapcsolatban emlegetett bérrendezés és a tanárok új jogállása is. Az előbbivel kapcsolatban Balatoni megjegyezte, hogy a pedagógusok jelentős része jelenleg bérpótlékként kapja fizetése egy részét, ami egyebek mellett nem számít bele a táppénzbe, jogállásuk pedig kevésbé védetté válik – szerinte a jövőben bárkinek könnyebb lesz felmondani, mint korábban. Abban is kételkedik, hogy mennyivel és mikor fognak többet keresni a tanárok annak tudatában, hogy a státusztörvény számos pontján a források meglétéhez kötik a béremeléseket és erről eleve feltételes módban írnak.

Balatoni hasonló bizonytalanságot érez a pedagógusok átirányíthatóságával kapcsolatban is. Mint mondja, a mostanra tisztázott keretek közt a tanári karok szétzilálódását és a tanulók helyzetének romlását eredményezheti, hogy máshonnan érkező, a megszokottól eltérő módszerek szerint dolgozó, adott esetben más tankönyvet használó, ismeretlen pedagógusok bukkannak fel az órákon.

Az ország egyik legismertebb pedagógusát a jövőbeli terveiről is kérdezte Veiszer Alinda. A tanár azt mondta, a korábbi években már rendszeresen kapott felkéréseket múzeumoktól, felnőttképzéssel is foglalkozott, valamint egyebek mellett fejlesztett olyan tananyagot, amelyet jelenleg is használnak. Éppen ez utóbbi tevékenység az, amellyel kapcsolatban komoly elképzelései vannak a továbbiakra. Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a közoktatásból való kikerülése miatt háttérbe szorul majd és kevesebb alkalommal kérik ki a véleményét, Balatoni azt válaszolja, nem tudja, mi történik majd ezután, de törekedni fog arra, hogy megmaradjon az oktatás területén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!