Tiltott pártfinanszírozás miatt 11 millió forintra büntette a Kétfarkú Kutya Pártot az ÁSZ

2023. július 13. – 19:38

Másolás

Vágólapra másolva

Veszélybe került a Magyar Kétfarkú Kutyapárt működése, miután tiltott pártfinanszírozás miatt megbüntette a pártot az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A párt honlapján közzétett cikk szerint két vizsgálatot is folytat az ÁSZ, és az egyikben 11 milliós bírsággal büntették őket.

Az MKKP 2020-2021-es működési és gazdasági ellenőrzése során azt a problémát találták, hogy a tábor és az iroda bérlése során nem volt kellő módon elkülönítve a párt és a pártalapítvány költése. Tiltott pártfinanszírozás miatt 11,2 millió forintos bírságot szabtak ki, aminek a felét már le is vonta a Magyar Államkincstár (MÁK) a pártnak járó állami támogatásból.

Az MKKP vitatja a büntetés jogosságát, és szerintük a MÁK nem vonhatta volna le csak úgy az összeget az ÁSZ elmarasztalására hivatkozva. Emiatt közigazgatási pert indítanak az Államkincstár ellen, az Állami Számvevőszékkel pedig igyekeznek megegyezni.

„Más pártoknak ez csak aprópénz, nekünk viszont súlyos érvágás: a költségvetésünk jelentős hányada esett ki egyik pillanatról a másikra”

– fogalmaznak a cikkben, és a szimpatizánsaik segítségét, támogatását kérik a fennmaradásukhoz.

Azt írják, a költségeiket nem nagyon tudják csökkenteni, mert eddig is spóroltak, amin csak tudtak. „Ha visszavágnánk a városfelújítós és egyéb projektjeinket, azzal pont a Kutyapárt működésének lényege lehetetlenülne el.” A bírság ráadásul a legrosszabbkor jött az MKKP-nak: jövőre önkormányzati és EP-választás is lesz, ezekre pedig az országgyűlésivel ellentétben nem jár külön állami támogatás.

Az ÁSZ emellett a 2022-es országgyűlési választás kampányköltéseit is ellenőrzi. Itt azt kifogásolják, hogy az állami kampánytámogatást közcélú projektekre költötte el a párt: pályázatot hirdetett civil szervezeteknek és magánszemélyeknek 200 millió forint értékben. Az ÁSZ szerint nem volt egyértelmű a kampánycél, az MKKP szerint a nyertes pályázókkal kötött szerződésben odafigyeltek erre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!