Elérte a méregdrága M6-os a horvát határt, de ott a semmibe fut

2023. július 13. – 10:19

Elérte a méregdrága M6-os a horvát határt, de ott a semmibe fut
Fotó: Iró Zoltán / Főmterv / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Bizarr előéletéhez méltóan fejeződik be az M6-os autósztráda építése: a határnál konkrétan a semmibe fut. De ha majd egyszer megépül a horvátországi folytatás, akkor sem várható óriási forgalomnövekedés rajta, mert a tengerig futó bosnyák részekre még sokáig várni kell.

Furcsa hangulatú képeket közölt az M6 utolsó szakasza tervezésében részt vevő Főmterv a közösségi oldalán: a már majdnem teljesen leaszfaltozott autópálya a horvát határnál hirtelen megtorpan, és nincs semmi a folytatásban, csak végtelen szántóföld.

Ezzel a bizarr befejezéssel az M6-os hozza az eddigi formáját. Sokan emlékeznek még a 2010-ben átadott, Budapesttől Baranya megyéig (Bólyig) tartó szakaszon épített alig alagutakra, amelyek jelentősen emelték a sztráda építési költségét.

Ráadásul a következő években kiderült, hogy a méregdrága autópályán gyér a forgalom: a 2013-as adatok szerint például kisebb, mint a 86-os főúton.

Kilométerenként 4,5 milliárdba került

Hiába a gyér forgalom, mégis az autópálya befejezése mellett döntöttek, hiszen a 2010-ben átadott szakaszból még hiányzott a határig 20 kilométer. 2019. augusztusra az Unitef ’83 és a Főmterv elkészítette a műszaki és engedélyezési terveket a határig tartó szakaszra, majd 2020 decemberében kihirdették a kivitelező pályázat nyertesét. A Strabag kiemelkedően magas áron – igaz, versenytársainál még így is olcsóbban –, 88,7 milliárd forintért vállalta a feladatot, ez pedig

kilométerenkénti 4,5 milliárd forintos útépítési költséget jelent.

Fotó: Iró Zoltán / Főmterv / Facebook Fotó: Iró Zoltán / Főmterv / Facebook
Fotó: Iró Zoltán / Főmterv / Facebook

A fotón látható állapot még nem végleges, a kivitelező novemberre kész lesz alapvetően mindennel, a hivatalos átadás időpontja pedig 2024. január 14. Ha az utolsó körforgalomnál nem lesz lezárva az irány, nagyszerű alkalmuk lesz az autósoknak kiruccanni a határra egy kis horvát traktorszpottingra.

A horvátországi folytatás egyelőre ugyanis nincs meg. A tervek szerint tavaly írta volna ki rá a horvát kormány a kivitelezési tendert, aztán ennek időpontja idénre csúszott, és egyelőre nem tudni, mikor lesz. (Lapunkat a horvát gazdasági minisztérium a horvát közlekedési minisztériumhoz irányította, ahonnan még nem jött válasz.)

A távoli jövőben majd egy nemzetközi közlekedési korridor (az 5C páneurópai folyosó) megy majd itt, a Balti-tengertől az Adriáig (Ploče városáig), aminek eleme a magyar M6-os és a horvát folytatás, az A5-ös autópálya is, valamint a még nagyon kezdetleges állapotú bosnyák rész Zenicán és Szarajevón keresztül.

Az összesen 88,6 km hosszú A5 egyébként jól áll: Eszéktől délre a bosnyák határig már korábban elkészült, és tavaly decemberben átadták a majdnem a magyar határig tartó szakaszt is. A magyar határig tartó 5 kilométer viszont hiányzik. Mivel a tenderkiírás csúszott az eredeti tervekhez képest, várhatóan a 2024-es befejezés sem tartható, azaz a magyar M6 és a horvát A5 közötti hiányzó láncszem minimum egy évig nem lesz meg.

És ha meg is lesz majd, arra, hogy Dubrovnik környékére ezen a 170 kilométerrel rövidebb úton jussanak el a németek, lengyelek, szlovákok és magyarok, még sokáig kell várni. Azaz az M6-os forgalma sem fog jelentősen nőni, legfeljebb azokkal, akik Eszék térségébe, Szlavóniába utaznak, ami szép vidék ugyan, de a tengerparthoz képest csekély a vonzereje.

Összefoglalva: a még drágább, de változatlanul gyér forgalmú M6-os várhatóan egy évig ásítozni fog a határon, ám ha meglesz a horvát kapocs, akkor is még sokáig csak a bosnyák hegyvidékig lehet utazni rajta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!