Hatalmas visszaesés: egyre kevesebben engedhetik meg maguknak idén a balatoni nyaralást

2023. július 12. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Júniusban 20-40 százalék közötti visszaesésről számoltak be a hazai szállodák az előző év azonos időszakához képest – írja a Portfolio. A lap kiemelte, hogy sokan az infláció miatt egyáltalán nem is tudják maguknak megengedni idén a nyaralást, míg a szerencsésebbek itthoni turisztikai célpontok helyett inkább külföldieket választanak.

A Portfolio idézte Flesch Tamást, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökét. Flesch kiemelte, hogy az idei szezon különösen gyengén indult a Balatonon.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a lapnak megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány évei után a fizetőképes utazók szívesebben választanak külföldi célpontokat, mivel ezt a járvány alatt nehezebben tehették meg. Szerinte ez a fő oka a belföldi turizmus visszaesésének.

Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője a Portfoliónak tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a balatoni három- és négycsillagos szállodákban töltött vendégéjszakák száma idén júniusban pontosan 24 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Idén júniusban 20,1 százalék volt az infláció. Az árak gyors emelkedése nemcsak a turistákat, de a vendéglátósokat is nehéz helyzetbe hozza. Flesch Tamás a Portfoliónak így fogalmazott: „Az árszínvonal nem egy öncélú dolog, emelkedtek a nyersanyag- és bérköltségek, az energiaárak megugrásáról nem is beszélve, semelyik vállalkozás nem kötelezhető arra, hogy önköltségi ár alatt értékesítse a szolgáltatásait.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!