444: A Budapesti Műszaki Egyetem modellváltásról tárgyalhat a minisztériummal

2023. július 11. – 10:43

Másolás

Vágólapra másolva

Újra napirendre kerülhetett az alapítványi modellváltás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) – írja a 444.hu egyetemi forrásokra hivatkozva. A lapnak az egyetem megerősítette, hogy folynak tárgyalások az intézmény és a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium között, de arra nem tért ki, hogy a tárgyalásokon szóba került-e a modellváltás. A minisztérium nem reagált a lap megkeresésére.

A 444 azt írja, az egyetem nagyon rossz anyagi helyzetben van, a minisztérium pedig nyomást gyakorolhat rá azzal, hogy csak akkor növeli meg az egyetem támogatását, ha az bevállalja a modellváltást.

Jó ideje napirenden van az egyetemen, hogy modellt váltson, vagy maradjon állami fenntartásban. 2021-ben dr. Czigány Tibor, a Gépészmérnöki Kar korábbi dékánja lett az egyetem rektora, aki határozottan a modellváltást ellenzők táborában volt. Ennek ellenére 2022 májusában felhatalmazást kért és kapott a szenátustól, hogy „kontrollált intézményi működésimodell-fejlesztést” készítsen elő és erről tárgyaljon a kormány illetékeseivel.

Az az egyetem 444-nek küldött válaszából nem derült ki, hogy pontosan miről szólnak a tárgyalások. A BME kommunikációs igazgatóságának levele szerint Csák János az elmúlt hónapokban többször is beszélt arról, hogy az egyetemeknek – a fenntartói modelljüktől függetlenül – meg kell felelniük az állam által meghatározott, teljesítményalapú minőségi és mennyiségi követelményeknek, ezeknek megfelelését pedig valamilyen indikátorokkal kell mérni. „A Minisztériummal folytatott tárgyalások az indikátorok, valamint az azok teljesítését lehetővé tevő feltételek egyeztetésére irányulnak” – válaszolta az egyetem.

Az egyetem idén februárban nyújtott be egy javaslatot a minisztériumnak, hogy strukturális változásokat valósítson meg az állami fenntartás alatt. A 444 információi szerint az erről folyó tárgyalások gyorsultak fel az elmúlt hetekben, és ezeken már a modellváltás is téma lehetett.

Hogy mennyire van sarokba szorítva az egyetem, jól mutatja, hogy a tavasszal elfogadott éves költségvetésében az szerepel, hogy a BME a működés fenntartása érdekében még az idén feléli minden központi tartalékát.

Ez azt jelenti, hogy semmilyen fejlesztésre, beruházásra nem jut forrás, a központi költségvetés minden tartaléka az egyetem fenntartására megy el, 2024-re pedig lényegében semmi nem marad – írja a 444.

Az ügyben kerestük a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, amennyiben választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!