Pew Research: A magyarok 19 százaléka bízik meg Putyinban, Zelenszkijben viszont csak 11 százalék

2023. július 10. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Kirívóan bizalmatlanok a magyarok Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel szemben – derült ki a Pew Research Center új közvélemény-kutatásból, amit a 444 szemlézett.

A Pew Research Center február 20. és 2023. május 22. között végezett felmérést 24 országban, több mint 30 ezer ember részvételével.

Az adatok szerint Oroszországot és Vlagyimir Putyint továbbra is negatívan ítélik meg az emberek világszerte. A felnőttek 82 százalékának kedvezőtlen a véleménye Oroszországról, és hasonlóan sokan nem bíznak abban, hogy Putyin helyesen cselekszik a világ ügyeit illetően. Ám Görögország, Magyarország és India lakossága kilóg a sorból az Oroszországról és Putyinról alkotott véleményét illetően. Ez a három ország egyébként az orosz olaj- és gázimporthoz is jobban ragaszkodik a felmérés szerint.

Magyarországon a megkérdezettek 19 százaléka gondolja, hogy Putyin helyesen cselekszik a világpolitika szempontjából, de a megkérdezettek 50 százaléka nem bízik meg az orosz elnökben.

Globálisan Zelenszkijt pozitívabban ítélik meg, de megosztóbb figurának számít, nagyobb a szórás az országok között. A megkérdezettek 51 százaléka bízik legalább valamennyire abban, hogy az ukrán elnök a globális történések szempontjából helyesen cselekszik, míg a válaszadók 39 százaléka vagy egyáltalán vagy nem nagyon bízik Zelenszkijben.

Az ukrán elnök iránt való bizalmatlanság terén Magyarország élen jár: nálunk csupán 11 százalék vallotta, hogy valamennyire bízik benne, 86 százalék kifejezetten bizalmatlan.

Magyarországon kívül Görögországban, Mexikóban, Olaszországban, Izraelben, Brazíliában és Argentínában legalább feleannyian nem bíznak az ukrán vezetőben.

A megkérdezett magyaroknak csak a 11 százalék bízik meg valamennyire Zelenszkijben. 19 százalék viszont bízna Putyinban – Forrás: Pew Rresearch Center. A megkérdezett magyaroknak csak a 11 százalék bízik meg valamennyire Zelenszkijben. 19 százalék viszont bízna Putyinban – Forrás: Pew Rresearch Center.
A megkérdezett magyaroknak csak a 11 százalék bízik meg valamennyire Zelenszkijben. 19 százalék viszont bízna Putyinban – Forrás: Pew Rresearch Center.

A NATO-ra is kitért a felmérés. A katonai szövetséget a megkérdezett tagállamokban kedvezőbben ítélik meg a háború kezdete óta. Kivéve Magyarországon és az Egyesült Államokban, ahol kicsit csökkent a NATO népszerűsége – nálunk 57 százalékos most a pozitív megítélése.

A legbefolyásosabb nemzetközi vezetők közül a magyarok leginkább még Emmanuel Macron francia államfőben bíznak, de benne is csak az emberek 30 százaléka. A 444 szerint az eredmények alapján látni, hogy a magyar társadalom a felmérésben vizsgált, az orosz-ukrán háborúhoz valamilyen módon leginkább köthető vezetővel szemben bizalmatlan, Putyin és Joe Biden megítélése pedig teljesen megegyezik.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!