Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás

2023. július 10. – 05:17

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő 00.00 órától életbe lépett a másodfokú hőségriasztás, amit Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelt el az egész ország területére szerda 24.00 óráig. Ez nem a legmagasabb fokú riasztás, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Az Időkép előrejelzése szerint hétfőtől már az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, hétfőn délen és nyugaton pedig akár 37 fok is lehet. Késő délután érkezik ugyan egy enyhe hidegfront, amit északnyugati szél is követhet helyenként, viszont érzékelhető lehűlés nem várható: kedden 30–35 fok lesz délután. Szerdán a szél dél-délnyugatira fordul, és afrikai eredetű levegő érkezik vele. Az Időkép azt írja, hogy várhatóan ez lesz a hét legmelegebb napja, az ország déli felén nem lesz ritka a 37-38 fok sem. Csütörtökön feltámad majd a szél, és záporokkal-zivatarokkal egy erősebb hidegfront érkezhet, így átmenetileg több fokkal is mérséklődhet a hőség.

Azt ajánlják, hogy a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – mindenki tartózkodjon hűvös helyen, árnyékban, kerülje a fizikai munkát. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is. Gyereket, állatot még lehúzott ablaknál sem szabad autóban hagyni, a járműben akár 70 Celsius-fokra is felmelegedhet a levegő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!