Akár 37 fok is lehet hétfőn, és csütörtökig ki is tart a hőség

2023. július 9. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Legkorábban csütörtökön érkezhet számottevő hidegfront az országba, addig hétfőtől jelentős kánikulára kell készülni: nem csoda, hogy július 10-én (hétfő) 00.00 órától július 12-én (szerda) 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást rendelt el Müller Cecília az ország egész területére. Ez nem a legmagasabb fokú riasztás, de egyesekre nézve már ez is veszélyes lehet.

Az Időkép előrejelzése szerint hétfőtől már az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, hétfőn délen és nyugaton pedig akár 37 fok is lehet. Késő délután érkezik ugyan egy enyhe hidegfront, amit északnyugati szél is követhet helyenként, viszont érzékelhető lehűlés nem várható: kedden 30–35 fok lesz délután.

Szerdán a szél dél-délnyugatira fordul, és afrikai eredetű levegő érkezik vele. Az Időkép azt írja, hogy várhatóan ez lesz a hét legmelegebb napja, az ország déli felén nem lesz ritka a 37-38 fok sem. Csütörtökön feltámad majd a szél, és záporokkal-zivatarokkal egy erősebb hidegfront érkezhet, így átmenetileg több fokkal is mérséklődhet a hőség.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága közös közleményében azt írta a hét második felében: a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Külön kiemelték, hogy a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjon senki a kocsiban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!