Orbán Viktor különleges érzésekkel ült fel a nosztalgiavonatra

2023. július 8. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor felült a nosztalgiavonatra. A Blikk ugyanis arról kérdezte a miniszterelnököt, hogyan emlékszik vissza arra, hogy pontosan 25 évvel ezelőtt alakította meg az első kormányát – amit aztán még négyszer megtehetett.

Orbán, aki először 1998 és 2002 között volt miniszterelnök, azt válaszolta a lapnak, az idő „úgy elrepült, mint egy pillanat. A parlamentbe belépni önmagában egy különleges érzés, már 1990-ben, képviselőként is az volt. Miniszterelnökként esküt téve a parlamentben pedig úgy érzi az ember, hogy a magyarok hosszú története is ott van vele, és emlékezteti arra, hogy folytatója az előtte szolgáló összes magyar miniszterelnök munkájának és küldetésének. De aztán az interpellációk és az azonnali kérdések visszarángatják az embert a mindennapok valóságába, megmutatva, hogy a nagy ügyeket is kis csaták megnyerésével kell szolgálni.”

Nyilatkozott még Kövér László is, akit ma már mindenki házelnökként ismer, de az első években a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterként tevékenykedett. „Ugyan az 1990-ben megválasztott első demokratikus Országgyűlés képviselőjeként tett eskü felemelő érzése felülmúlhatatlan számomra, hiszen az egy történelmi pillanat volt, amelynek, a Jóisten kegyelméből, én is részes lehettem. Természetesen miniszterként esküt tenni az Országgyűlés előtt szintén óriási megtiszteltetést jelentett. Lehet, hogy furcsán hangzik, de nem voltak miniszteri ambícióim, inkább egyfajta erkölcsi kényszerűségként fogtam fel az akkori kormány egyik legkényesebb – a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányítását jelentő – pozíciójába szóló kinevezést, semmint addigi politikai pályafutásom csúcsaként. Óriási fegyvertény volt, hogy a választásokon legyőztük a balliberális pártszövetséget, ugyanakkor, kormányzati tapasztalat híján, az eltökéltség mellett volt bennünk nem kevés aggodalom is. Miután a nemzetbiztonsági bizottság elnöki székében eltöltött majd' nyolc évem súlyos érvnek tűnt, így nem térhettem ki a feladat elől” – merengett Kövér.

Orbán egykori gazdasági minisztere, az Orbán-kormány terveit most már gyakran bíráló Chikán Attila csak annyit mondott, akkoriban optimisták és tettre készek voltak, az akkori oktatási miniszter és a mostani XII. kerületi polgármester, Pokorni Zoltán pedig úgy nyilatkozott, annyira izgult abban az időszakban, hogy a miniszteri meghallgatásán a háta is begörcsölt.

Orbán egyébként nemcsak 25 éve lett először miniszterelnök, hanem jó harminc éve lett először Fidesz-elnök is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!