Kövér László: Bennünket nem érdekel, ki nyer

2023. július 7. – 13:27

Másolás

Vágólapra másolva

„Bennünket nem érdekel, ki nyer” – mondta Kövér László, amikor az orosz–ukrán háborúról kérdezték az InfoRádió Aréna című műsorában. Az interjú során – amit a 444 is szemlézett – több téma is előkerült, például a több mint egy éve húzódó háborús konfliktus is. Erről az Országgyűlés elnöke a következőképp nyilatkozott:

„Bennünket – bocsánat, lehet, hogy érzéketlenül hangzik, vagy úgy hangzik, mintha bizonyos erkölcsi szempontok egyáltalán nem játszanának szerepet a magyar kormány és Magyarország álláspontjában –, de bennünket nem érdekel, ki nyer. Eleve, nem nyer ezen senki se.”

Kövér szerint a háború lezárására a legjobb forgatókönyv egy tűzszüneti tárgyalás lenne, és utána megpróbálni egy új európai biztonsági rendszert kiépíteni, ami minden fél számára megfelelő biztonsági garanciákat ad.

Az interjúban szóba került a héten megszavazott – civil és szakszervezetek által erősen vitatott – státusztörvény is. Kövér úgy gondolja, hogy semmilyen jogi vagy racionális indoka nem lehet annak, hogy az Európai Parlament rábírja Magyarországot arra, hogy a pedagógusok új életpályáról szóló törvényt módosítsák. Majd azt is hozzátette: nem kizárt, hogy

„néhány éven után, a tapasztalatok alapján korrigálni kell a jogszabályt, vagy lehet, teljesen meg kell változtatni, ha nem válik be”.

Kérdezték Svédország NATO-csatlakozásáról is. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Országgyűlésnek nem kell a törökökre várni, akkor dönt, amikor akar.

Mint választmányi elnök beszélt arról is, hogy a Fidesz majd csak a jövő áprilisi választmányi ülésen dönt arról, kiket indít az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon. Azt mondta, hogy az európai parlamenti képviselők listája valószínűleg nem fog változni, illetve megerősítette, hogy a listát a nemrég lemondott Varga Judit vezeti majd. A párt főpolgármester-jelöltje viszont még nincs meg, de szerinte erre a feladatra több alkalmas jelölt is van. Kövér szerint az ellenzéknek is lesz egy közös jelöltje, de abban nem biztos, hogy Karácsony Gergely lesz az.

Valamint kitért arra is, hogy őszi törvényhozási időszakban szigoríthatják a kampányfinanszírozási szabályokat, amelyek így már vonatkozhatnak majd a jövő évi választásokra is. „Világosan egyértelművé kell tenni, hogy

aki politikai párt tagjaként, vezetőjeként vagy politikai közösségként a közhatalom megszerzéséért folytatott versenyben külső támogatást fogad el, az a hazaárulással azonos súlyú cselekedet, ami büntetendő”

– tette hozzá az Országgyűlés elnöke.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!