Gulyás Gergely: Ha az uniós szabályozás életbe lép, migránsgettók lesznek

2023. július 6. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdődött a kormányinfó, miután szerdán megszavazta a státusztörvényt a parlament. Gulyás először arról beszélt, hogy továbbra is úgy látják, az uniós „migránsszabályozás” szembemegy a korábbi kormányok közötti megegyezéssel. A „migráció kérdéséről valóban vita van”, mondta Gulyás, hozzátéve,

„a magyar kormány nem járult hozzá annak a döntésnek a meghozatalához, amely az európai tanács szintjén erősítette volna meg a miniszteri tanácsban megszületett döntést”.

Gulyás elmondta, ebben kötelező kvóta, áttelepítés lett volna, de a szabályzatnak „az is része, hogy évente legalább 10 ezer menekültkérelmet kellene Magyarországnak engedélyezni”.

„Ha valaki, akár a nyugat-európai folyamatokat figyeli, akár azokat a területeket, ahol az elmúlt években tömegesen voltak menekültek – akik valójában migránsok – nyugodtan mondhatjuk, hogy ezek a kötelező uniós szabályok után könnyen válhatnának migránsgettókká.”

Fejtette ki Gulyás, aki szerint ezeknek a kérelmeknek a 28,3%-át Magyarországnak kéne elbírálnia. Gulyás hozzátette, nemcsak Magyarország, hanem Lengyelország is elutasította az uniós javaslatot.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!