Két hét alatt kivizsgálta és elutasította Tordai Bence feljelentését a rendőrség a recski sárlavina ügyében

2023. július 5. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője júniusban foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután a hónap elején a heves esőzések miatt sárlavina zúdult Recskre a közeli kőbánya irányából. A rendőrség két hét alatt döntött a feljelentés elutasításáról – derül ki a képviselő Facebook-bejegyzéséből.

A június 8-án leömlő sártenger néhány házba is befolyt, a helyiek szerint a tiltakozásuk ellenére megnyitott bánya földje volt a ludas. A közel kétezer fős falura június 25-én megint sárlavina zúdult. A Heves Megyei Kormányhivatal 2021 decemberében adta meg 5 évre a környezetvédelmi engedélyt az Andezit-Bau Bányászati Kft.-nek, aminek az egyik tulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje, Fiák István – írta a 444 június elején. Egy testületi jegyzőkönyv szerint Paks II.-höz, a Belgrád–Budapest-vasútvonalhoz szállítják a itteni köveket.

Tordai Bence foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Mint írja, az egri rendőrkapitányság most arra hivatkozva utasította el a feljelentést, hogy

a villámárvíz vis maior esemény, a bánya pedig minden szükséges engedéllyel rendelkezik.

„A rendelkezésre álló adatok – a feljelentés, a médiában az esettel kapcsolatban megjelent híradások adatai, illetve az esettel kapcsolatos hivatalos tudomás – alapján megállapítható, hogy a recski bányaüzem az üzemeltetéshez szükséges engedélyek birtokában működik és tevékenykedik. A kármentésben részt vevő hatóságok szakemberei olyan körülményt nem észleltek, mely az eset kapcsán az emberi mulasztás, a gondatlan vagy szándékos foglalkozási szabályszegés gyanúját felvetné, így hatóságom felé jelzéssel nem éltek, feljelentés megtételére nem került sor” – áll az elutasításban a 24.hu beszámolója szerint.

„A sárfolyam kialakulása egy előre nem látható és nem befolyásolható természeti jelenség, az úgynevezett »villámárvíz« következménye, amelyet a jelenség napján rövid időn belül esett extrém mennyiségű csapadék okozott. Ez a vis maior helyzet a bányaüzem tulajdonosának, üzemeltetőjének fel nem róható, az elvárható gondosság tanúsítása mellett is elháríthatatlan helyzet volt” – tette hozzá a rendőrség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!