Kormánypárti tiltakozók és civil kritikák ellenére is új lakásrendeletet fogadtak el Pécsen

2023. július 5. – 11:52

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Politikai és szakmai kritikák is érték az új pécsi lakásrendeletet kedden, az önkormányzat rendkívüli közgyűlésén, amit kormánypárti aktivisták még egy minitüntetéssel is próbáltak megzavarni.

Az új pécsi lakásrendelet keddi önkormányzati vitájának elején két kormánypárti tüntető egy kifeszített molinóval tiltakozott, de az akció csak egy percig tartott. Közben Nyőgéri Lajos, a témáért felelős MSZP-s alpolgármester elmondta, az elmúlt évtizedekben a városvezetések csak a korábbi lakásrendeletet foltozgatták, ezért súlyos problémák alakultak ki. Átláthatatlan folyamatok, jogcím nélküli bérlők, adóssághalmaz, csökkenő lakásállomány.

A politikus szerint az új lakásrendelet, bár biztosan nem tökéletes, és egy év múlva felül fogják vizsgálni, de a módosult jogszabályi környezetre reagál, és közben hatalmas lépést jelent a jó irányba. Ráadásul a rendelet a korábban, egy hosszú egyeztetési folyamat eredményeként megalkotott lakáskoncepcióra épül. Az újdonságai közé tartozik, hogy ezentúl csak határozott idejű bérleti szerződéseket lehet kötni, amiket évente felülvizsgálnak. A bérlőktől az önkormányzat tulajdonába kerülnek a mérőórák, így rá lehet majd látni a közüzemi tartozásokra. A bérlők adatait ezentúl az aktuális adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezelik.

A legnagyobb újdonság, hogy az önkormányzati lakások bérbeadásának minimális jövedelmi feltételei lesznek. A felelős nemzeti vagyongazdálkodás alapkövetelménye ugyanis, hogy nem lehet olyan szerződést kötni, ami az önkormányzatnak kintlévőséget okoz, azaz ha a bérlő nem tud fizetni. A rendelet szerint ez a minimális határ például a szociális bérlemények esetében a nettó minimálbér 30 százaléka. Az alpolgármester később azt is elmondta, ha nem alkotnának új a lakásrendeletet, akkor a jelenlegi szabályozás értelmében rengeteg bérlőt ki kellene tenni, és ezt nem akarják.

A helyi ellenzék szerint nem volt elegendő társadalmi egyeztetés a rendeletről, a beterjesztése előtti utolsó pillanatban is javítgatni kellett rajta, ezért többször az ügy elnapolását kezdeményezték. A helyi Fidesz úgy látja, hogy növelni kellene a lakásállományt, azokat fel kellene újítani, hogy fenntartható legyen a rendszer.

Az ülésen felszólalt az A Város Mindenkié és a Pécsi Civil Lakhatási Szövetség képviselője is, aki a képviselőkhöz eljuttatott nyílt levelüket olvasta fel. Szerintük a lakhatási problémák orvoslására létrehozott négy munkacsoportból három lényegében nem is működött, a rendelet tervezetét későn kapták meg, így a javaslataik közül sem mindegyiket tudták előterjeszteni. De azt is elismerik, hogy megjelentek a rendeletben olyan módosítások, amiket ők szorgalmaztak. Viszont továbbra is problémás területeknek érzik az átláthatóságot, az új rendelet is visszaélésekre ad lehetőséget és hatályos jogszabályokkal ütközik, ezért törvényességi észrevételek sokasága várható.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!