A „bírságbajnok” Patyi Andrást és Lomnici Zoltánt is alkotmánybírónak választotta a parlament

2023. július 4. – 12:55

A „bírságbajnok” Patyi Andrást és Lomnici Zoltánt is alkotmánybírónak választotta a parlament
Az új bírók leteszik esküjüket – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy az várható volt, a parlament kormánypárti többsége megválasztotta a négy új alkotmánybírót, akiket a Fidesz–KDNP javasolt az Országgyűlésnek. A négy új alkotmánybíró – Patyi András, Lomnici Zoltán, Varga Réka és Haszonicsné Ádám Mária – mandátuma szeptember 1-jétől tizenkét évre szól. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Momentum tett javaslatot, Bárándy Gergely volt MSZP-s képviselőt azonban az igazságügyi bizottság fideszes többsége már pénteken leszavazta.

Az új alkotmánybíróknak először Orbán Viktor gratulált, az ellenzéki frakciókból Ungár Péter (LMP), Hiller István (MSZP) és Novák Előd (Mi Hazánk) fogott kezet az új alkotmánybírókkal.

Közülük talán Patyi András a legismertebb név, aki most a Kúria elnökhelyettese, de karrierjének emlékezetes mozzanata volt, amikor Orbán Viktor kamerák előtt alázta meg. Patyi még a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökeként, 2018-ban bírságolta meg Orbánt, mert a miniszterelnök a kisbéri óvodában kampányolt. A miniszterelnök aztán ezt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új kampuszának bejárásán többször is felhánytorgatta a szabadkozó Patyinak, akit egyszerűen csak bírságbajnoknak nevezett.

„Nagyon sajnálom, miniszterelnök úr”

– mondta az NVB elnöke, aki korábban az Alkotmánybíróság hivatalánál dolgozott, és a XII. kerületben volt jegyző.

Lomnici Zoltánnak a közmédiával volt emlékezetes esete, még 2011-ben retusálták ki egy felvételről. Lomnici 2002 és 2009 között, még baloldali kormányok alatt a Legfelsőbb Bíróság elnöke volt, jelenleg pedig a Kúrián Varga Zs. András elnök tanácsadója. Lomnicinak nincs futballmúltja, de ő a kormányzatnak is fontos Aranycsapat Testület igazgatója.

Az új alkotmánybírók páholyában a miniszterelnök a titkos szavazás előtti szünetben – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Az új alkotmánybírók páholyában a miniszterelnök a titkos szavazás előtti szünetben – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Haszonicsné Ádám Mária talán kevésbé ismert név, de ő is magas tisztségeket töltött már be: Tarlós István főpolgármestersége idején a Főpolgármesteri Hivatal aljegyzője, később a Fővárosi Kormányhivatal igazgatója volt, majd 2012 óta Áder János köztársasági elnök hivatalát vezető főigazgatóként dolgozott tíz éven keresztül. Áder mandátumának lejárta után követte felettesét, most a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány jogi igazgatója.

„Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani”

– mondta Szabó Szabolcs Haszonicsné dr. Ádám Máriának a jelöltek bizottsági meghallgatásán a hvg.hu tudósítása szerint. A Momentum képviselője felidézte, hogy Haszonicsné korábban felügyelőbizottsági tag volt a Quality Invest Rt.-ben, amelyet később Kaya Ibrahim vásárolt meg. „Mindig tisztességes voltam, és annak is látszottam, látszom” – reagált a kritikára a jelölt.

A Fidesz–KDNP negyedik jelöltje, Varga Réka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja, korábban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál volt főtitkár, azelőtt pedig, 2016–2019 között a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál főosztályvezető volt.

Gratulációkat fogadnak a kinevezett alkotmánybírók – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Gratulációkat fogadnak a kinevezett alkotmánybírók – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Momentum jelöltje a jogászdinasztiából származó Bárándy Gergely volt, aki 2006 és 2018 között az MSZP országgyűlési képviselőjeként lett ismert. Bárándyt már a bizottságban leszavazta a fideszes többség.

Szeptember 1-jén Pokol Béla, Dienes-Oehm Egon, Szívós Mária és Szalay Péter alkotmánybírói mandátuma jár le.

„A Demokratikus Koalíció képviselői nem vesznek részt ebben a színjátékban, és el sem mennek a szavazásra” – írták a párt közleményében a szavazás előtt. Jól látszik szerintük, hogy az Orbán-kormány már a látszatra sem ügyel, hiszen az egyetlen ellenzéki jelöltet már az előzetes meghallgatáson leszavazták. „Nem mintha számítana bármit: mára az Alkotmánybíróság intézménye is csupán Orbán Viktor bábjává silányult”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!