3,1 milliárd forintnyi vagyont szerzett vissza a rendőrség egy Magyarországon működő pénzmosó szervezettől

2023. július 4. – 12:36

Másolás

Vágólapra másolva

Már 3,1 milliárd forintnyi vagyont szerzett vissza a rendőrség egy izraeli irányítás alatt álló, pénzmosással foglalkozó, Magyarországon tevékenykedő bűnszervezettől – mondta Farkas Péter alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdasági bűnözés elleni főosztályának vezetője keddi sajtótájékoztatóján.

A bűnszervezet 2021 májusában került a nyomozók látókörébe. A BRFK először tavaly májusban adott hírt arról, hogy bűnszervezetben, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz. Akkor fogták el az izraeli irányítás alatt álló, pénzmosással foglalkozó, Magyarországon aktív bűnszervezet vezetőit és legfőbb irányítóját, egy Magyarországon élő 48 éves izraeli állampolgárságú férfit, aki szervezőkön keresztül, strómanok közreműködésével alapított vagy vásárolt cégeket.

A cégek nem végeztek valódi gazdasági tevékenységet, csak a nevükre nyitott forint- és euróbankszámlákra volt szükségük, hogy azokra a világ minden tájáról különféle, online elkövetett (jellemzően úgynevezett számlaváltós és kriptovaluta-befektetésekkel kapcsolatos) csalásokból származó pénzeket utaljanak.

Tavaly május elején a feltételezett irányítóval együtt 16 embert tartóztattak le, közel 60 ezer eurót és 22 millió forintot, egy luxusautót, kábítószergyanús anyagokat, négy éles és egy gumilövedékes fegyvert, lőszereket, 36 bankkártyát, számos adathordozót, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, ékszereket és zálogjegyeket foglaltak le. Az akcióról videót is készítettek:

Tavaly októberben egy összehangolt akcióban 300 nyomozó részvételével további 18 ingatlant vettek zár alá: két, egyenként kétezer négyzetméteres luxusingatlant, tíz nagy értékű belvárosi lakást és hat, hozzájuk tartozó garázst illetve tárolót. Továbbá lefoglaltak luxusterepjárókat, százmillió forint készpénzt, arany ékszereket, 700 millió forintot bankszámlán, valamint kriptovalutát.

Három héttel ezelőtt (idén májusban) a nyomozók újabb, a bűncselekményekhez köthető vagyonelemeket foglaltak le: közel 48 millió forintot, egy luxusterepjárót, valamint egy fővárosi lakást.

Így eddig összesen 3,1 milliárd forint vagyont szereztek vissza, ami a 60 százaléka annak a pénznek, amelyről már bebizonyosodott, hogy bűncselekményből származik.

A 600 érintett bankszámlára több mint 24 milliárd forint érkezett be, és jelenleg ennek egynegyedéről tudják, honnan van. Az ügynek 69 gyanúsítottja van, ebből 17-en szervezők, öt embert pedig elfogatóparancs alapján keresnek.

Az elkövetők befektetési csalásokkal és számlaváltós csalással szerezték meg a sértettek pénzét. A befektetési csalásnál eleinte kisebb összeget kértek befektetésként, majd a bizalom kiépülése után egyre többet, a számlaváltós csalásnál pedig elhitették az adott cég pénzügyi átutalást végző munkatársával, hogy sürgősen át kell utalnia egy bizonyos összeget egy meghatározott számlára.

A rendőrség közel 30 országgal vette fel a kapcsolatot, ahonnan pénz érkezett Magyarországra, megkeresték a sértetteket, hogy hogyan és mennyi pénzt vettek el tőlük.

Az ügynek jelenleg 267 sértettje van, az egyik sértettől például 3 millió euró „landolt” Magyarországon.

Eddig 140 millió forintot már visszaadtak a sértetteknek – mondta az alezredes.

Farkas Péter a keddi sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint azt mondta, a BRFK vagyon-visszaszerzési alosztálya továbbra is azon dolgozik, hogy a bűncselekmények áldozatai visszakapják a megtakarításaikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!