Megérkeztek a Balatonra az új kompok, nem eresztik tovább a tó vizét

2023. július 4. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Befejeződött a Balaton vízének eresztése, a tó lehető legkisebb vízszintcsökkenése mellett sikerült a Sió-csatornán feljuttatni az új kompokat a tóra – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A közleményben azt írták, hogy ha az időjárás nem változik lényegesen, akkor az idei szezonban a Balaton átlagvízállása 80-85 cm felett marad, ami meghaladja a tavaly nyár végi értékeket.

A vízügy azt írta, hogy a Balatonból leeresztett vízmennyiség júniusban 6,5 cm volt, a tó vízkészletének természetes változása pedig, ami vízeresztés nélkül is bekövetkezett volna, ebben a hónapban 4,5 cm, tehát a vízeresztés időszakában a tó átlag vízállása összesen 11 cm-t csökkent (121-ről 110 cm-re), írták.

A Balaton vizének mesterséges leeresztése június közepén kezdődött, de a tó körüli települések önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a folyamat leállítását kérte a belügyminisztertől. Ez végül nem történt meg, megérkeztek az új kompok és katamaránok a Balatonra, erről a Bahart is beszámolt a Facebook-oldalán.

Ahogy a Telexen is megírtuk, az eleinte 7 hajóból álló flotta először a Duna 272 kilométeres szakaszán haladt végig Komárom és a Sió torkolata között. Majd a már mintegy 20 hajósra bővült szállítóflotta további 121 kilométert tett meg a Sió csatornán.

A két új komp, Szántód és Tihany a jelenlegi kompokhoz hasonlóan Szántódrév és Tihanyrév között közlekedik majd. A két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven a következő hajózási szezontól kezdve a legforgalmasabb útvonalakon áll forgalomba. A Tomaj Fonyód-Badacsony között fog közlekedni, a Balaton pedig a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon teljesít szolgálatot. A két új komp és a két új katamarán legyártása 5,7 milliárd forintba került. A Bahart bejegyzése szerint az új katamaránok Balaton és Tomaj egyenként 350 utas és 35 kerékpár szállítására lesznek alkalmasak, míg a kompok külön-külön is a jelenlegi kapacitásnál 20%-kal több, azaz 24 gépjárművel, 30 kerékpárral és 120 utassal közlekedhetnek majd.

Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a Balaton vízállásának témájával, és az ebben megszólaló szakértő szerint bár a nagyobb magyarországi tavak története során már előfordult, hogy kiszáradtak, a vízállást az utóbbi évtizedekben az igények határozzák meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!