A balatoni önkormányzatok szerint a szezont és a tavat veszélyezteti, hogy vizet eresztenek le a tóból

2023. június 20. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hete kezdődött a Balaton vizének mesterséges leeresztése, de a tó körüli települések önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) a folyamat leállítását kérte levélben a belügyminisztertől, írja az MTI.

Lombár Gábor, a szövetség elnöke közleményében azt írta, hogy a vízleeresztés június 13-i kezdete után, múlt csütörtökön megkereste az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, és kérte, hogy halasszák őszre a vízleeresztést, ám mivel az a hétvégén még intenzívebbé vált, és elkezdett csökkenni a Balaton vízszintje, a Pintér Sándor minisztériumához fordult.

Mint korábban megírtuk, a vízleeresztést azért kezdték el, mert a tó vízszintje 120 centiméter fölé emelkedett, ám az érintett települések korábbi közös közleménye szerint valójában az áll a háttérben, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forint értékben legyártott két új kompját és két katamaránját régóta nem tudják a Sió csatornán felhozni a Dunától a Balatonig, mert ehhez nem elég magas a csatorna vízállása.

A Balatoni Szövetség elnöke úgy látja, hogy bár az OVF hivatalosan azért rendelte el a vízleeresztést, hogy megvédjék a vízkiöntéstől a mélyen fekvő tóparti településeket, ez nem valós indok, hiszen a szervezet szerint a települések érdeke is az, hogy megfelelő, nagy mennyiségű vízkészlettel záruljon a balatoni fürdőszezon. Hozzátette, az érintett önkormányzatok tudomása szerint változatlanul az a szabály, hogy 120 centiméteres vízállás fölött lehet csak kinyitni a zsilipeket, jelenleg viszont 118 centiméter a Balaton átlagos vízállása az utóbbi napok csökkenése miatt.

Az elnök levelében kifejtette, hogy a Sió csatorna hajózhatóvá tétele és a régóta tervezett hajómozgatások 15-17 centiméteres vízszintcsökkenést is okozhatnak a Balatonban, ami alacsony vízszinthez vezethet, ha idén nyáron kevés lesz az eső. Mindez a szervezet vezetője szerint hazardírozás a balatoni szezonnal, a tóval, és veszélyt jelent az idei üdülési idényre.

Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a Balaton vízállásának témájával, és az ebben megszólaló szakértő szerint bár a nagyobb magyarországi tavak története során már előfordult, hogy kiszáradtak, a vízállást az utóbbi évtizedekben az igények határozzák meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!