Itt az új mérleges rendszer, az autósok felét visszafordították hétfőn a hulladékudvar kapujából

2023. július 3. – 20:00

Itt az új mérleges rendszer, az autósok felét visszafordították hétfőn a hulladékudvar kapujából
Szombat délelőtt ez várt már a győri hulladékudvarnál, a hétfőtől induló rendszert akarták beelőzni – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn startolt az új rendszer, már minden hulladékudvarban kilóra lemérik fajtánként a lakosság szemetét. Győr környékén napok óta mindenki kígyózó sorokat és zugszemétlerakókat vizionált. Volt is sor mindenütt, de nem hétfőn, hanem még a hétvégén, mert akinek sok szemete volt, időben meg akart tőle szabadulni. Hétfőn pedig jó páran hiába jöttek, fordulhattak is vissza, ha a szemét nem volt szétválogatva.

Eltartott pár évig, amire mindenki megszokta Győrben és környékén a hulladékudvarokat, ahová 14 éve hordják a lomot, az építési törmeléket, a kerti nyesedéket, a kiselejtezett hűtőt és a többit. Ezt most fenekestől felforgatta a júliustól működő új rendszer a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szervezésében.

Hétfőtől a szemetet előre külön kell válogatni, jól látható módon bemutatni a csomagtartónkat szemrevételező intézőnek, fajtánként leméretni, visszapakolni a kocsiba és átgördülni vele a konténerhez.

Győr-Moson-Sopronban a legforróbb a helyzet

Ezt még így leírva is hosszúnak érezték a lakók, és miután elterjedt a várható változás híre, majd aztán megjelent a helyben illetékes szolgáltató – a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft (GYHG) – tájékoztatója is, nyomban megindult a roham. Pénteken és a hétvégén kígyóztak a sorok a hulladékudvaroknál, mert aki csak lomtalanítani valót talált a pincéjében, igyekezett megszabadulni tőle, tudva, hogy hétfőtől jönnek a mérlegek.

Ráadásul azt már a múlt héten is bevezették, hogy Győrben egyszerre csak két autós – falvakban egy autós – tartózkodhat a hulladékudvarban, így a tumultus nagyobbra nőtt, mintha már mértek volna.

Sokan átkozzák az új rendszert, mert limit van és megy az idő a méréssel – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Sokan átkozzák az új rendszert, mert limit van és megy az idő a méréssel – Fotó: Laczó Balázs/ Telex

Az ország 200 hulladékudvarából több mint 40 Győr-Moson-Sopronban működik, így a nyugati térség lett a központja ennek a problémának, amit a kilogramm alapú elszámolás újdonsága okoz. Győrben 7 lomudvarnál álltak a sorok pénteken és a hétvégén, lomokkal teli utánfutók jöttek és mentek a városban napokon keresztül. Ehhez képest a változás első napja, a hétfő már istenesre sikeredett.

A mérlegeléses rendszer vidéken is forró téma volt az elmúlt napokban, a Győr melletti Gönyűn például a júniusi testületi ülésen vetődött fel. Itt hangzott el az is, amit azóta megerősítettek: egy ilyen kis mérleg több mint 700 ezer forintba kerül.

A bevezetett változás lényege, hogy erre a méterszer méteres békamérlegre kell tenni a hulladékokat fajtánként, de ha a személyzet a kapu előtt erre alkalmatlannak nyilvánítja ránézésre a hulladékot, az autóst már vissza is fordítja.

Amíg mi az egyik győri udvar előtt voltunk – ahol a kapun belülre nem juthattunk – az autósoknak durván fele mehetett még egy jutalomkört. Mérgüket itt egy középkorú férfin tölthették ki, aki mindig elmondta a következőket:

„A hulladékot csak fajtánként különválogatva tudom átvenni és fontos, hogy jól átlátható legyen. Az ágyról a fémzsanért le kell szedni, külön zsákba vagy vödörbe rakva behozni, a szekrényt lapra fektetjük, ha van benne tükör, az építési törmeléknek minősül. A kerti hulladékot mérhető állapotban kell idehozni, javasoljuk, hogy kötegeljék össze vagy vágják olyan apróra, hogy zsákba, vödörbe beleférjen.”

Nincs teherautóm, legalább zsákot adjanak!

A győri Kiss Marcell is hiába jött elsőre, kétszer állhatott be a hulladékudvar kapujába a győri Nép utcában.

„Lomot hoztam, de azt mondták, jobban külön kell válogatni a műanyagot, a fát, haza kellett ugranom, hogy zsákokba rakhassam.”

Egy hölgy kijött a sodrából, miután ő is fennakadt a rostán a vegyesen bezsákolt lilmlomjával.

„Akkor hadd kérdezzem, miért nem árulnak zacskókat, zsákokat? Most megyek az áruházba, veszek zsákot, rendben van.

De nincs teherautóm, hogy különválogatva beférjen minden, és rátegyem a rohadt mérlegükre” – önti haragját egy női alkalmazottra.

A dolgozónak jobb érv nem jut eszébe, így felel: „azért nem rohadt az a mérleg.”

Egy férfi kerti nyesedéket szeretett volna hozni, és előre érdeklődött, hogy mire számítson. Jól is tette, mert nem jutott volna be, és persze csalódott, amikor felvilágosították.

„Nem kell ahhoz egy erdőt kiirtani valakinek, hogy kicsit több legyen a nyesedéke, elég, ha családi házban él és kivág egy fát, egy sövényt vagy egy mogyoró- vagy orgonabokrot. Hová teszi a gallyakat? Megmondom: az erdőszélre vagy a folyóba" – méltatlankodik.

Akik többféle hulladékot vittek, és előre szétválogatták, azoknak körülbelül 20 percet vett igénybe a procedúra a bejutástól a kijutásig. Volt olyan, akinek fél órát, egy férfi pedig pozitív rekordot döntött az öt percével, mivel egyetlen szál matracot hozott. Kiss Arnold egyébként nekünk azt mondta: egyetért a szabályozással.

A nap nyertese Kiss Arnold, ő csak egy szál matraccal jött. Lemérette és mehetett – Fotó: Laczó Balázs / Telex
A nap nyertese Kiss Arnold, ő csak egy szál matraccal jött. Lemérette és mehetett – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Mit mond minderről a szolgáltató?

A Győrben működő 7 hulladékudvarról és a környékének további 37 udvaráról – amiket a GYHG Zrt. kezel – elmondták: ezek július 3-tól továbbra is külön térítés nélkül vehetők igénybe.

A főbb változások:

  • Fajtánként, előre szétválogatás után mérnek, ebből a MOHU Zrt. nem enged.
  • A GYHG annyi kedvezményt csikart ki a 111 érintett településen, hogy az építési törmeléket nem mérik, csak szemrevételezik.
  • De ha azt látják, hogy valaki nagyságrendekkel többet hozott 150 kiló törmeléknél, visszafordítják, egyszerre ugyanis csak ennyit lehet lerakni, egy év alatt pedig maximum 1 tonnát.
  • A kerti hulladékot megmérik, abból évente 600 kilót vesznek át, egy alkalommal 100 kilót.
  • A beszállítható 12 hulladékfajta közül 7 fajtát lehet korlátlan mennyiségben átvenni: a papírt, a műanyagot, a fémet, az elektronikai hulladékot, a fénycsövet és izzókat, az étolajat és az elemeket.

Az előírt mennyiségi korlátozásokat táblázatban közölték.

Mivel nyilvánvaló volt, hogy így sokkal tovább tarthat a hulladék elhelyezése, néhány intézkedéssel próbálták a helyzetet orvosolni.

  • Az egyik a beszállítási idő növelése, a kapacitás bővítése, azaz Győrben heti 40 óráról heti 48 órára bővült a hulladékudvarok nyitvatartása.
  • Duplájára emelték a mérlegek számát.
  • A hulladékudvarok megerősített szolgálattal működnek, helyszínenként 2-3 munkatárs segít a beléptetésben és a hulladék elhelyezésében.

Nagy Csaba, a GYHG Zrt. ügyvezető igazgatója az első nap tapasztalatairól a Telexnek úgy nyilatkozott: az említett intézkedések megtették a hatásukat, mert egyik győri hulladékudvarnál sem alakult ki hétfőn torlódás, holott a forgalom megfelelt egy átlagos hétfőjének.

„Folyamatosan figyeljük a bevezetett intézkedések hatását, az érkezők számát, meghallgatjuk az észrevételeiket és ha szükség lesz rá, intézkedünk – mondja Nagy Csaba arra a kérdésünkre, hogy a közelgő hétvégével kapcsolatban is derűlátóak-e. Hiszen a lakossági elégedetlenség akkor léphet szintet, ha majd hosszabb lesz a sor, egy rendes pénteken vagy szombaton és a felesleges várakozás után küldik haza az autóst.

Elkezdték már a szemetet az erdőbe hordani? Tippeljen!

Azt azonban már most is valószínűsíthetjük, hogy a zugszemétre vonatkozó jóslat bevált. Bár ezt nem volt nehéz megjósolni. Egy olvasó, Nagy Zsuzsanna fotózta le a hulladékot Győrben az egyik hétvégi házas övezet mellett. Szerinte azok szórhatták oda, akik a közeli hulladékudvarnál kígyózó sort pénteken meglátták.

A győri Rába-parthoz közeli erdőben most jelent meg ez a szemétkupac – Fotó: Nagy Zsuzsanna
A győri Rába-parthoz közeli erdőben most jelent meg ez a szemétkupac – Fotó: Nagy Zsuzsanna

”Rendszeresen járok arra a kutyával és két nappal előtte még nem volt a hulladék az erdőben. Igen nagy sor állt pénteken a lomudvarnál, és amikor a kutyával visszafelé jöttem, még mindig ugyanazok az autók rostokoltak a kapunál, mint amikor elindultunk. Sajnos valószínű, hogy többen is visszariadtak és az erdő felé vették az irányt."

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!