Sok egészségügyi beszállító hitelt vett fel, hogy finanszírozni tudja a számlákat, amiket az állam nem fizetett ki

2023. július 3. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségügyi beszállítók többsége hitelt kell, hogy felvegyen, hogy pótolja az állam által ki nem fizetett számlákat – írja a Népszava. Ezt a beszállítók érdekvédelmi szervezetei osztották meg a lappal.

A termékeik nélkül nem működnének a műtők, a laborok és a kórházi rendszerek, de mivel a kórházak nem tudnak fizetni, a beszállítók 60 százaléka bankhitelre vagy másfajta kölcsönre szorult. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség titkára a lapnak azt mondta, hogy a felvett hitel összege az érintett vállalkozások közel felénél százmillió forintos nagyságrendű, a többi esetben pedig legalább 10 millió forintos.

Rásky szerint kérésükre megtörtén az első egyeztetés a kormánnyal az adósságrendezésről, amin Takács Péter államtitkár elismételte, hogy az intézmények várhatóan júliusban új forrásokhoz jutnak a rezsivédelmi alapból. Ez ugyan a tavalyi és idei rezsikülönbözet fedezésére szolgál, és hivatalosan energiaköltségekre kell fordítani, de mozgásteret adhat az intézményeknek arra, hogy más számláikat is fedezzék. A beszállítók szkeptikusak ezzel kapcsolatban.

A megbeszélésen az ETOSZ, a MediKlaszter és az OSZ tárgyalt a kormánnyal, többek között arról is, hogy nemcsak az adósság sok, hanem a kamat szintjének gyors emelkedése miatt is súlyosabb a helyzet, mint eddig. A jelenlegi 75 milliárdos tartozásnak az év első öt hónapjára mintegy 4 milliárd forint a kamata. A Népszava információi szerint a Magyar Bankholding szívesen beszállna az adósságállomány finanszírozására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!