Menczer szerint Szijjártónak olyan információi lehettek a Wagner-lázadásról, amikhez világszinten is kevesek jutottak hozzá

2023. július 1. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek hiteles információi voltak arról, hogy mi történik és mi fog történni a Wagner-csoport lázadása alatt – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán közzétett, Donáth Annának, a Momentum európai parlamenti képviselőjének címzett válaszlevelében.

A Momentum képviselője négy nappal ezelőtt írt levelet Szijjártó Péternek, amiben arra kérte, „tisztázza szavait: kit tart felelősnek az egész régiót veszélyeztető zsoldoslázadásért”, és adjon magyarázatot arra, miért nem adott bővebb tájékoztatást az Oroszországban kialakult konfliktusról sem a külügyminisztérium, sem a moszkvai magyar nagykövetség.

A Wagner orosz magánhadsereg múlt hét pénteken lázadt fel az orosz katonai felső vezetés ellen. Jevgenyij Prigozsin zsoldosvezér a csapataival elfoglalta az ukrán határhoz közeli Rosztovot, majd megindult Moszkva felé. Szombat délután viszont hirtelen megtorpant, és visszafordította a csapatait – miután megegyezett Alekszandr Lukasenkóval, hogy Belaruszba távozhat. Az események összefoglalóját itt lehet elolvasni, a témába vágó elemzésünk pedig itt található.

A magyar kormány csak szombat este, két mondatban reagált az oroszországi eseményekre: „A magyar kormány számára Magyarország és a magyar emberek védelme a legfontosabb. Csak ebből a szempontból követjük nyomon az Oroszországban és Ukrajnában zajló fejleményeket” – írta a Honvédelmi Minisztérium és a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig csak hétfőn szólalt meg az ügyben. Akkor azt mondta, Szergej Lavrov orosz és Szergej Alejnyik belarusz külügyminiszterekkel is tartotta szombaton a kapcsolatot, és állította, hogy már a helyzet megoldásának nyilvánosságra hozatala előtt tájékoztatta a belarusz külügyminiszer.

Menczer Tamás államtitkár most Donáth Annának címezve azt írta: „A Wagner-csoport lázadásával kapcsolatban van lehetőségem tisztelettel tájékoztatni arról, hogy Szijjártó miniszter úr az események alatt kapcsolatban volt Oroszország miniszterelnök-helyettesével, Oroszország külügyminiszterével és Belorusz külügyminiszterével, vagyis

olyan hiteles információi voltak arról, hogy mi történik és mi fog történni, amely információkhoz feltehetően világszinten is kevesek jutottak hozzá.”

„Mint Ön is tudja, a lázadás rövid idő alatt véget ért, Oroszország vezetői a helyükön vannak. Mindez szintén azt erősíti meg, hogy a háborúra az egyetlen helyes válasz a béke, Washingtonnak és Moszkvának meg kell hozni a politikai döntést a tűzszünetről, a tárgyalásokról és a békéről!” – írta Menczer.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!