RIP, pótjegy

2023. június 30. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

Július 1-jétől a MÁV-START és a GYSEV járatain megszűnnek az IC-pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek – tájékoztatta a MÁV az MTI-t.

De ne kapjon senki a szívéhez, a pótjegy nem hal meg, csak átalakul: felzabálja a helyjegy.

Szombattól tehát már senki nem teheti fel magának a jegyeket a kezében a forgatva, hogy:

Mi a fene az a pótjegy?

Jönnek helyette az egységes árazású helyjegyek: az IC-helyjegy elővételben – azaz a vonatindulás napját megelőző napig megváltva egységesen 650 forint, az utazás napján megváltva pedig 990 forint lesz. A prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára is változik, egységesen 1990 forintot kell értük fizetni. A nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken egységesen 300 forintra módosul a helyjegy ára.

Miután vérmérsékletünkhöz és személyes érintettségünkhöz mérten megsirattuk a pótjegyet, készüljünk fel az alábbi változásokra is, amik szintén július elsejétől lépnek életbe:

  • Az okosjegy csak elővételben lesz megváltható, az utazás napján már nem, és az érvényesség kezdete előtt legkésőbb 12 órával váltható csak vissza.
  • Változik az automatákból és a digitális felületeken, azaz interneten az ELVIRA-ból vagy a MÁV mobilalkalmazással vásárolt MÁV-START és GYSEV menetjegyekre járó kedvezmények mértéke is. Az automatás vásárlások esetében megszűnik az eddigi 5 százalékos kedvezmény, a digitális felületeken keresztül váltott jegyek esetében pedig 5 százalék lesz.
  • Módosul a kilométer-alapú menetjegyek díjszabása: tíz kilométer távolságig 400 forint, 10,1–15 kilométer között 450 forint, 15,1–20 kilométer között 500 forint, 20,1–25 kilométer között 550 forint, 25,1–30 kilométer között 600 forint lesz a teljes árú, egy útra szóló menetjegyek ára a helyközi közlekedésben a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain. Ez nem érinti a Szeged és Hódmezővásárhely között futó tram-traint.
  • Az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Ezt már korábban meglebegtette Lázár János.
  • A vármegyebérlet viszont továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, illetve szakaszokon, az első és prémium (1+) osztályon pedig sem a vármegye-, sem az országbérlet – nem lesz felhasználható az utazáshoz, még a kiegészítő jegyek megvásárlása esetén sem.
  • A vármegye- és országbérleteket Zalaegerszegen júliustól a Volánbusz által üzemeltetett városi buszjáratokon is elfogadják.
  • Az M3-as metró felújításának befejezésével, július 1-jétől a Budapest bérletekkel már nem lehet a Nyugati pályaudvar és Ferihegy között a helyjegyes vonatokon vagy kocsikban utazni.

További információ itt olvasható a változásokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!