Akár több száz kilométerre is átvezényelhetők lehetnek a pénzügyőrök

2023. június 30. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Alapvető módosításokra készül a kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezetében, derült ki egy jogszabálytervezetből, melyről a Népszava írt.

A kormány jelentősen lazítana a NAV létszámgazdálkodási szabályain. A új javaslat szerint a NAV munkatársainak áthelyezéséhez a jövőben nem kell a munkavállaló beleegyezése, ha a munkáltató átszervezésre vagy létszámcsökkentésre hivatkozik. Az új szabályok szerint a jövőben a szolgálati jogviszony akkor is megszüntethető, ha a kormány, a miniszter vagy akár a NAV elnöke létszámcsökkenést rendel el.

Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy a NAV-nál nagy a fluktuáció a hivatásos pénzügyőr állománya, szerinte a kormány javaslatai a létszámgazdálkodásban keletkező lyukak betömködésekre szolgálhatnak és nem elbocsátásokhoz kapcsolódnak.

Holecz szerint a módosítás erőszakos jelleggel oldalán meg azokon a területeken a munkaerőhiányt, ahol ez már nyilvánvalóvá vált. A javaslat elfogadása után a pénzügyőrök is átkerülhetnek a nem hivatásos álllományba, más feladatok teljesítése érdekében, de a munkatársakat akár több száz kilométerre távolabb lévő munkahelyekre is vezényelhetik.

A szakszervezet azt is nehezményezi, hogy míg korábban NAV-nál létszámleépítést a kormány, vagy a képviseletében eljáró pénzügyminiszter rendelhetett el, erre a jövőben a NAV elnökének is joga lesz. A leépítések elrendelésének alsóbb szintre delegálásával a szakszervezetek szerint csökken az állomány védettsége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!