Nagy gyárat kértek, most itt van – írta Czunyiné a katódgyár miatt aggódó ácsiaknak

2023. június 29. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

Kérték, „most itt van” – írta az ácsiaknak „Közlemény” címen a település országgyűlési képviselője, Czunyiné Bertalan Judit, miután kiderült: katódgyár épül Ácson. A Kiáll(t)unk Ácsért civil csoport szerint a képviselő propagandát terjeszt, ahelyett hogy személyesen állna a lakók elé. Ácson időközben sorra mondanak le az önkormányzati képviselők.

„Néhány gondolatot engedjenek meg” – kezdi Czunyiné a közleményét, amiben hosszasan sorolja, hogy a beruházás miért biztonságos, illetve miért nincs szükség aggodalomra. Azt írta, hogy úgy érezte: az elmúlt napok tiltakozása után neki is meg kell szólalnia, főleg, hogy az „ellenzéket támogató szervezetek hangadói” is megjelentek a településen, akiknek „semmi nem drága”. Az országgyűlési képviselő bár csak levele végén, de leírja, hogy a beruházást igazából a helyiek kérték. Felidéz egy 2018-as választási fórumot, mikor „nagy bajban volt Ács”.

„A most hangadó tiltakozók és rágalmazók akkor azt kérték, jöjjön Ácsra is valami nagyberuházó, ne csak Komáromba, jelöljön ki a kormány beruházási célterületet, hogy a város pénzügyileg is stabil legyen. Most itt van”

– írta. Részletezi azt is, hogy az elektromos autóiparral összefüggő beruházások miért jók. Azzal is próbálja meggyőzni a helyieket, hogy a gyár nem lesz szennyező, az EU és a magyar hatóságok egyébként sem engednék. Majd arról ír, hogy Ács gyakorlatilag szerencsés mivel „komoly nemzetközi versenyben” választotta a cég a települést a beruházás helyszínéül. Azt is megígérte, hogy még egy munkacsoportot is létrehoznak az önkormányzattal és a helyiekkel, ahol követni lehet majd a folyamatokat a „transzparencia jegyében”.

Kiáll(t)unk Ácsért civil csoport visszautasítja az ilyen formában történő kommunikációt, továbbra is „személyes alapú, kérdés-
felelet tematikájú fórumot várnak el” a választott képviselőktől. A településen egyébként nagy felháborodás fogadta a múlt héten bejelentett beruházást.

Csütörtökön újabb három önkormányzati képviselő jelentette be lemondását Ácson az épülő kínai katódgyár miatt

– írja a Euronews. A héten ketten már felálltak, így a nyolcfős testületből már öten éreztek úgy, hogy félre lettek tájékoztatva, ezért nem tudják megfelelően képviselni az ácsiak érdekeit. Azonban hiába mondanak le a képviselők, a jogszabályok szerint az önkormányzati választásokat megelőző évben a közgyűlést nem lehet feloszlatni. A lemondó képviselők helyét a listán következő jelöltek veszik át.

„Most mondott fel a sógorom a komáromi aksigyárban, nekünk ide Ácsra nem kell ilyen” – mesélték az ácsiak a Telexnek. Arról, hogy hogyan fogadták a helyiek a beruházást, ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!