Aláírásgyűjtést indít Soroksár fideszes polgármestere a vegyianyag-elosztóközpont ellen

2023. június 29. – 13:47

Aláírásgyűjtést indít Soroksár fideszes polgármestere a vegyianyag-elosztóközpont ellen
Bese Ferenc a XXIII. kerület polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Önkormányzati petíciót vagyis aláírásgyűjtést indít Bese Ferenc, Soroksár polgármestere a kerületbe tervezett vegyianyag-elosztóközpont építése ellen. A Fidesz frakcójában ülő polgármester már korábban is megígérte, hogy nem fog ilyen beruházás megvalósulni, most pedig a Facebook-oldalán szólította fel a pártokat, hogy „tegyék félre nézetbeli különbségeiket és ne politikai haszonszerzés céljára használják a kialakult helyzetet”. Bese Ferenc rendkívüli testületi ülést is összehívott a témában.

A Momentum helyi népszavazást kezdeményez Soroksáron a témában. „Javaslom, hogy időt és pénzt megspórolva a testület sürgőséggel és konszenzussal hozzon döntést a népszavazásról. Továbbá pedig szüksége van a helyieknek a hiteles tájékoztatásra, ezért azt kérem a polgármestertől, hogy kérjen soron kívüli, közvetlen meghallgatást Rogán Antaltól és Szijjártó Pétertől” – mondta a Momentum Facebook-oldalán megosztott videóban Ritter Ottó, a párt soroksári önkormányzati képviselője.

Szabó Szabolcs, a kerület országgyűlési képviselője pedig azt ígérte, hogy minden lehetséges információt megszerez a beruházásról, majd pedig lakossági fórumot szervez. „Azt gondolom, hogy a kormánynak ki kell állni a lakosság elé és el kell mondaniuk, hogy szerintük miért lesz jó nekik itt ez a 2 millió konténernyi veszélyes hulladék” – fogalmazott a momentumos képviselő.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, a Fővárosi Közgyűlés szerdán hosszú vita után egyhangúlag elfogadta Karácsony Gergelyék javaslatát, ami a Soroksárra tervezett vegyianyag-elosztóközpont építését véderdő telepítésével akadályozná meg. Ennek lényege, hogy a beruházásra szánt soroksári területen véderdőt alakítanak ki. A döntés értelmében egy hosszas folyamatot indítottak el, aminek értelmében mezőgazdasági területből erdőterületté nyilvánítanák az érintett területet.

Karácsony Gergely azután állt elő a soroksári véderdő ötletével, hogy kedden a Telexen megjelent a Direkt36 tényfeltáró cikke arról, hogy Kína vasúton Magyarországra szállítaná az Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy az itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit. Az egyik lehetséges helyszín Soroksár lenne, ahol a vasúti vágányok mindössze pár tíz méterre futnak a kertváros lakóépületeitől. A teljes cikket itt olvashatja el újra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!