A Fidesz Lomnici Zoltánból és Patyi Andrásból is alkotmánybírót csinál

2023. június 28. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember elsejével az Alkotmánybíróság négy tagjának jár le a mandátuma, és a pártok most megtették a jelölésüket a megüresedő helyekre. A Fidesz–KDNP a Nemzeti Választási Bizottság korábbi elnökét, Patyi Andrást és Lomnici Zoltán egykori főbírót is jelölte, derült ki a szerkesztőségünk birtokába került dokumentumból.

Mivel a Fidesz–KDNP kétharmados többségben van a parlamentben, borítékolhatóan mind a négy jelöltjük beülhet az Alkotmánybíróságba, melyben Pokol Bélának, Dienes-Oehm Egonnak, Szívós Máriának és Szalay Péternek jár le a mandátuma.

A Fidesz most a már említett Patyi és Lomnici mellett Varga Rékát és Haszonicsné Ádám Máriát jelölte, míg az ellenzéki pártok közül egyedül a Momentum tett javaslatot, ők Bárándy Gergely látnák szívesen az AB-ben.

A jelöltek közül talán Patyi a legismertebb név, aki most a Kúria elnökhelyettese, de karrierjének emlékezetes mozzanata volt, amikor Orbán Viktor alázta meg kamerák előtt. Patyi még a Nemzeti Választási Bizottság elnökeként, 2018-ban bírságolta meg Orbánt, amiért az a kisbéri óvodában kampányolt. A miniszterelnök aztán ezt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új kampuszának bejárásán többször is felhánytorgatta a szabadkozó Patyinak, akit bírságbajnoknak is nevezett.

Patyi András jelenleg a Kúria elnökhelyettese – Fotó: Rosta Tibor / MTI
Patyi András jelenleg a Kúria elnökhelyettese – Fotó: Rosta Tibor / MTI

Lomnici Zoltánnak a közmédiával volt emlékezetes esete, még 2011-ben retusálták ki egy felvételről. Lomnici 2002 és 2009 között, még baloldali kormányok alatt a Legfelsőbb Bíróság elnöke volt. Lomnicinak nincs futballmúltja, de ő a kormányzatnak is fontos Aranycsapat Testület igazgatója.

Lomnici Zoltán az Aranycsapat Testület elnökeként – Fotó: Mónus Márton / MTI
Lomnici Zoltán az Aranycsapat Testület elnökeként – Fotó: Mónus Márton / MTI

Haszonicsné Ádám Mária talán kevésbé ismert név, de ő is magas tisztségeket töltött már be, másfél évig a Fővárosi Kormányhivatal igazgatója volt, majd 2012 óta Áder János köztársasági elnök hivatalát vezető főigazgató volt tíz éven keresztül. Áder mandátumának lejárta után követte felettesét, most a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány jogi igazgatója.

A Fidesz–KDNP negyedik jelöltje, Varga Réka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánja, korábban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál volt főtitkár, azelőtt pedig, 2016–2019 között a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál főosztályvezető volt.

A Momentum jelöltje a jogászdinasztiából származó Bárándy Gergely, aki a parlament törvényalkotási és igazságügyi bizottságának is volt tagja MSZP-s képviselőként, míg több egyetemen oktatóként dolgozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!