Pétfürdőn mindhárom védőnő felmondott, nem tudni, ki látja el a gyerekeket hétfőtől

2023. június 27. – 21:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Veszprém megyei Pétfürdőn a falu mindhárom védőnője felmondott, így nem tudni, ki látja el a gyerekeket hétfőtől – számolt be a hírről az RTL Híradó. A Híradónak az egyik felmondó védőnő, Gárdonyi Andrea az mondta: régóta fontolgatták kolléganőivel a felmondást, egyre több volt az adminisztráció, és egyre kevesebb idő jutott a valódi munkára. Akkor döntöttek, mikor kiderült: júliustól az önkormányzattól a megyei kórházhoz kerülnek.

„Folyamatosan lebeg a levegőben az, hogy pluszfeladatok fognak jönni, olvashattunk már most is konkrétumok nélkül ilyen nyilatkozatokat, és hát a munka az mindig több, a megbecsülés meg mindig egyre kevesebb, úgyhogy a sok közül ez is benne volt”

– mondta Gárdonyi Andrea.

A védőnők helyzetével mi is foglalkoztunk bővebben. Július elsejétől átveszi az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól. A hatósági felügyeletet a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a szakmai irányítást az Országos Kórházi Főigazgatóság látja el. A hungarikumnak számító magyar védőnői rendszerben tehát az eddigi 2600 munkáltató helyett csak 23 lesz. Hogy mindez a gyakorlatban pontosan mit jelent majd a védőnők számára, akörül még nagy a bizonytalanság, de sokan aggódnak, hogy nem sok jót.

Eddig az önkormányzattól a védőnők kaptak cafetériát, jutalmat, volt, ahol ruhapénzt és benzintámogatást is fizettek. Ezeket a béren kívüli juttatásokat azonban a kórházak jövő hónaptól nem fizetik ki. Így Andreának 20-30 ezer forinttal csökkenne a fizetése.

Pétfürdő polgármestere szerint mostantól a Veszprém megyei kórház feladata, hogy védőnőket találjon. A kórház az RTL-nek azt írta: az ellátást új védőnő megbízásával biztosítják majd, az átmeneti időszakban pedig helyettesítéssel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!