Navracsics szerint egyetlen tagállam sem támogatja a magyar soros elnökség elvételét

2023. június 27. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar uniós elnökséggel kapcsolatban lesznek politikai támadások, de egyetlen tagállam sem támogatja a magyar elnökség elvételét – erről beszélt Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter az InfoRádiónak.

Arról, hogy az Európai Parlament elfogadott egy olyan állásfoglalást, ami megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes-e ellátni az EU Tanácsának elnökségét, Navracsics azt mondta, hogy Magyarország el tudja látni ezt a feladatát.

„Jogilag egyáltalán nem fordulhat elő, bár a politikában nincs lehetetlen, tehát attól még, hogy jogilag lehetetlen valami, politikailag előfordulhat, de én nem tudom elképzelni”

– mondta. Szerinte be kell bizonyítani, hogy „tudunk pártatlan közvetítők lenni az egymással konfliktusban álló felek között”.

Hozzátette, hogy soros elnökségtől való megfosztást jelenleg egyetlen tagállam sem támogatja, az állásfoglalást elfogadó Európai Parlament pedig szerinte „meglehetősen sajátos szabályrendszerrel mozgó intézmény”. Navracsics arról is beszélt, hogy az ehhez hasonló kiállások már a jövő évi kampány részei.

A miniszter szerint a magyar soros elnökség a „tapasztalat elnöksége” lesz, mert Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait az EU „legtapasztaltabb kormányfője”, Orbán Viktor fogja ellátni. Ezen állítását azzal indokolta, hogy Orbán a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök az EU-ban, ráadásul a kormányban olyan emberek is ülnek akik az első, 2011-es elnökség idején is meghatározó szerepet játszottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!