Sínekre dőlt fának ütközött az InterCity: megérkezett a vihar, több helyen másodfokú riasztás van érvényben

2023. június 23. – 20:06

Másolás

Vágólapra másolva

A meteorológia által előre jelzett zivatarlánc valamivel péntek délután öt óra után érte el az Alpokalját, illetve az Északi-középhegységet és az ország északnyugati részét – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást adott ki az ország nagy részére, de a déli országrészben van esély a mai nap folyamán a piros riasztás kiadására is.

A viharban kidőlt fát távolítanak el az útról tűzoltók Nagykanizsán – Fotó: Varga György / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
A viharban kidőlt fát távolítanak el az útról tűzoltók Nagykanizsán – Fotó: Varga György / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Zalából két óra leforgása alatt több mint három tucat bejelentés érkezett. A hívások a legtöbb esetben leszakadt faágakról, kidőlt fákról szóltak, volt, amikor megbontott tető miatt kérték a tűzoltók segítségét. Főleg Nagykanizsán okozott károkat az erős szél, több helyről érkezett bejelentés kidőlt fák miatt.

A Dunántúlon több vonalon késnek a vonatok, mert a vihar felsővezetéket rongált meg, fákat döntött a sínekre – közölte a Mávinform. Több vasútvonalon is fa dőlt a sínekre. A Zágrábból a Déli pályaudvarra tartó Agram-Tópart InterCity a sínekre dőlt fának ütközött Gyékényes és Őrtilos között. Senki sem sérült meg, de a mozdony meghibásodott. A fa eltávolításáig és a vonat elvontatásáig ezen a szakaszon szünetel a forgalom, olvasható a Mávinform oldalán. Több helyen is leszakadtak a felsővezetékek, ami miatt szintén késésekre kell számítani több vonalon is.

Somogy vármegyében Balatonszemesnél a vasúti felsővezetékre zuhant leszakadt faág, Fonyódon egy megdőlt fa a villanyvezetéket is veszélyezteti. Veszprém vármegyében Pápán a strandon szakadt le egy nagy faág, Pétfürdőn a gyalogosokat veszélyeztette egy széthasadt fa. Borsod-Abaúj-Zemplénben Múcsonyban és Szuhogyon is kidőlt fa miatt hívták a tűzoltókat, utóbbi helyen az erős szél levitte a focipálya öltözőjének tetejét.

Az elmúlt órákban az ország középső részén sok helyen okozott károkat a vihar, amely folytatja útját kelet felé, a katasztrófavédelem műveletirányító ügyeletei durván ötszáz segélyhívást kaptak azóta, hogy a hőséget leváltó vihar elérte az ország nyugati határát. Siófokon a földhivatal épületére dőlt egy méretes fa, Balatonfűzfőnél pedig a vasúti sínekre zuhant növény akadályozta a vonatközlekedést.

Budapest számos pontján okoztak fennakadást a kidőlt fák, leszakadt faágak. Csepelen, Kispesten autóra dőlt fát, Újpesten villanyvezetéket leszakító növényt távolítottak el a tűzoltók. Pesthidegkúton a buszforgalmat akadályozta kidőlt fa, Angyalföldön pedig egy társasház födémét rongálta meg a rádőlt fa. Szintén gépkocsira döntött egy fát a vihar a Fejér vármegyei Bakonykútin, Kálozon egy házban esett kár.

Bács-Kiskun vármegyében több mint százhúsz esetben kérték a tűzoltók segítségét. Kecelen villanyvezeték szakadt az útra, Baján, a Kökény utcában az árokban felgyülemlett víz okozott gondot, az 54-es főútra Bócsánál több fa is rádőlt. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, Tiszafüreden egy udvarban villám csapott egy fűzfába, Tiszasason, a Bethlen Gábor utcában több villanyoszlop is kidőlt. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében Kazincbarcikán, a Balassi utcai garázssornál a vízgyűjtőből visszaáramló vizet kell eltávolítani. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók folyamatosan dolgoznak, helyszínről helyszínre haladva számolják fel a károkat.

Ahogy írtuk, péntek estére viharos időjárást jelentett az OMSZ. A zivataros idő délnyugatról északkeleti irányba haladhat majd, helyenként jégeső is eshet.

Várjuk olvasóink tapasztalatait, fotóit a viharról vagy jégesőről az ugyelet@telex.hu email címen!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől