A rendőrség nem igazán tudja nyomon követni a szabadon engedett külföldi embercsempészeket

2023. június 23. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Május végén kiderült, hogy elkezdték kiengedni a börtönökből az embercsempészet miatt elítélt külföldieket. Ezt nem csak a magyar közvélemény nagy része érezte igazságtalannak, az osztrákok is felháborodtak a döntésen.

Persze nem arról volt szó, hogy a külföldi embercsempészek teljes amnesztiában részesülnek. Egy relatíve új kategóriába kerültek, a reintegrációs őrizetbe, aminek az a célja, hogy a börtönbüntetés helyett az elítéltek nyomkövetővel ugyan, de a lakhelyükön élhetnek, sőt, akár dolgozhatnak is.

A kormány szerint a módosításra azért volt szükség, hogy csökkentsék a börtönök telítettségét. A megoldás az lett, hogy több száz külföldi embercsempészt kiengednek, elvisznek egy vasútállomásra, és megígértetik velük, hogy elhagyják az országot.

Az ember azt gondolná, hogy biztos a legkorszerűbb technológiával, szorosan követték ezeket az exrabokat, hogy meggyőződjenek róla, hogy valóban átlépték valamelyik határt.

A 24.hu írt arról, hogy Vadai Ágnes hivatalos kérdést küldött Pintér Sándornak, hogy tisztázza, hogyan ellenőrzi a Belügyminisztérium, hogy a szabadon engedett embercsempészek valóban elhagyták az országot. A kérdésre Rétvári Bence válaszolt, aki azt írta, hogy az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Ügyeleti Főosztálya informatikai fejlesztést hajtott végre,

„amelynek segítségével a közterületi szolgálatot ellátó állomány részére biztosított a reintegrációs őrizetbe helyezett elítéltek Nova.mobil alkalmazásban történő lekérdezése”.

Ez magyarul azt jelenti, hogy a Nova.mobil nevű alkalmazás segítségéve például egy igazoltatást végző rendőr le tudja ellenőrizni, hogy aki előtte áll, nem egy kitoloncolt embercsempész-e.

A 24.hu-nak egy névtelenséget kérő, az alkalmazást ismerő forrás azt mondta, hogy az alkalmazás nyomon követésre teljesen alkalmatlan. Egy androidos appról van szó, amivel be lehet olvasni rendszámokat, igazolványszámokat, valamint képes magyar állampolgárok arcának felismerésére is.

Ebből adódóan egy rendőr csak akkor tudja, hogy egy reintegrációs őrizetben lévő, kitoloncolt embercsempész áll előtte, ha épp igazoltatja. De még ez sem 100 százalékos megoldás, ugyanis a lap forrása szerint semmi nem garantálja, hogy az elítélt az őrizetbe vételekor valós adatokat adott meg, már csak azért sem, mert sok esetben nem hogy magyarul, de angolul sem beszélnek.

A minisztérium nem válaszolt a lap kéréseire, így egyelőre feltételezhető, hogy a hatóságuknak valójában fogalmuk sincs, hogy a 606 szabadon engedett külföldi embercsempész elhagyta-e az országot, és ha igen, visszajött-e azóta. Mindez akkor derülhet ki, ha pont igazoltatják őket. Ha mégis lebuknak, a legközelebbi büntetés-végrehajtó intézménybe szállítják őket, ahol le kell tölteniük a maradék büntetésüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!