3,9 milliárd köbméter földgáz van a hazai tárolókban

2023. június 23. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Tavasszal a tavalyinál több mint kétszer magasabb szintről kezdődött meg a hazai gáztárolók feltöltése, így mostanáig 3,9 milliárd köbméteres földgázkészletet tároltak be a hazai gáztárolókban. Ezzel a rendelkezésre álló készlet beérte a nemzetközi energiaválság előtti utolsó teljes év, 2021 lakossági fogyasztásának szintjét – közölte az Energiaügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A minisztérium szerint a 2022-es mutatókhoz mérve kedvezőbb a mostani kép, a háztartások a múlt évben 3,4 milliárd köbmétert használtak fel. 2022-ben összességében, a gazdaságot is beleértve mintegy 17 százalékkal csökkent a hazai gázfogyasztás. A mérséklődésben szerepet játszott az enyhe időjárás, de csak a megtakarítás kisebb hányada tudható be ennek. A hőmérséklettel korrigált csökkenés hozzávetőleg 15 százalékos volt tavaly.

Az áprilisig tartó fűtési szezonban a megelőző azonos időszakhoz viszonyítva mintegy negyedével kevesebb földgáz fogyott. A gáztárolók aktuális töltöttsége a teljes éves felhasználás arányában Magyarországon 39 százalék, majdnem kétszerese a 22 százalékos uniós átlagnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!