A honvédelmi miniszter a rakétabeszerzésről: A békéhez erő kell

2023. június 20. – 08:57

A honvédelmi miniszter a rakétabeszerzésről: A békéhez erő kell
Balról jobbra: Hanno Pevkur észt, Ludivine Dedonder belga, Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter, Andreasz Luka, a ciprusi védelmi minisztérium állandó titkára és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Európai Légvédelmi Értekezleten Párizsban 2023. június 19-én – Fotó: Geoffroy van der Hasselt / AFP / EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter képviselte Magyarországot a párizsi légvédelmi konferencián, ahol Franciaország, Észtország, Belgium, Ciprus és Magyarország megállapodást írt alá arról, hogy közösen szereznek be Mistral rövid hatótávolságú föld-levegő légvédelmi rakétákat.

A közös szándéknyilatkozat kapcsán a Facebook-oldalára feltöltött videóban a honvédelmi miniszter azt mondta, „mindannyiunk biztonsága érdekében a légvédelem rendkívül fontos”. Hozzátette, Emmanuel Macron francia elnök a beszédében külön kiemelte a légvédelem fontossága mellett az európai védelemipar jelentőségét.

„Magyarország ezen a téren jól teljesít, a védelemiparunk fejlődik. A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát” – hangsúlyozta a miniszter.

Az öt európai ország „több száz Mistral rakéta” beszerzéséről állapodott meg. A Mistral célkövető föld-levegő rakétát az európai multinacionális vállalat, az MBDA gyártja.

A megállapodás részleteiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!