Franciaországgal, Észtországgal, Belgiummal és Ciprussal közösen vásárolunk Mistral rakétákat

2023. június 19. – 23:11

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország, Észtország, Magyarország, Belgium és Ciprus közösen vásárol Mistral rövid hatótávolságú föld-levegő légvédelmi rakétákat – jelentette be az MTI szerint Emmanuel Macron francia államfő, aki az európai védelem alapjainak megerősítését szorgalmazza.

„Ez egy nagyon szép példája az európaiak szuverén együttműködésének egy olyan típusból, amely nagyon is hatékony, és amely nem volt eddig eléggé fedezve” – idézte a köztársasági elnöknek egy párizsi légvédelmi konferencián elmondott beszédét az AFP hírügynökség.

Az öt európai ország szándéknyilatkozatot írta alá „több száz Mistral rakéta” beszerzéséről – mondta egy elnöki tanácsadó a hírügynökségnek, kiemelve, hogy „ez az első közös vásárlás ebből a típusú eszközből”.

A Mistral célkövető föld-levegő rakétát az európai multinacionális vállalat, az MBDA gyártja. A francia SATCP rakétán alapuló eszköz fejlesztését 1974-ben kezdték el, első változatát 1988-ban rendszeresítették a francia hadseregben, a célpontokat 6 kilométeres távolságig el tudja érni.

Franciaország az európai álláspontok összehangolása céljából szervezte a párizsi légvédelmi konferenciát, miután Németország októberben elindította a légvédelmi európai kezdeményezést (Euro Sky Shield) 17 ország részvételével, de azt sem Franciaország, sem Olaszország, sem Lengyelország nem támogatta. Az elképzelés német (Iris-T), amerikai (Patriot) és izraeli (Arrow-3) légvédelmi rendszerek vásárlása.

Néhány napja röppent fel a hír, hogy James E. Risch szenátor, a külügyi bizottság vezető republikánus tagja leállított egy 735 millió dolláros fegyvereladást Magyarország számára. Risch a döntésről a Washington Postnak világosan fogalmazott: Magyarországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba, ha szeretne hozzájutni a fegyvercsomaghoz, amely 24 HIMARS rakétaindító üteget, valamint több mint 100 rakétát tartalmaz a hozzájuk tartozó alkatrészekkel és támogatással együtt.

Később Gulyás Gergely azt mondta, hogy nem voltak arról érdemi tárgyalások, hogy Magyarország az Egyesült Államoktól HIMARS-rakétarendszert vegyen. Szándéknyilatkozat és szerződés nem volt, az, hogy tárgyalások voltak-e ilyesmiről, azt nem tudja a miniszter, állította. A Honvédelmi Minisztérium azt mondja, hogy a kormány tavaly kért információkat a rakétarendszerről, de mivel nem kaptak választ az amerikai féltől, lezártnak tekintették a kérdést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!