A Magyar Nemzet tisztességes megítélést követelt Horthynak, a Mazsihisz közleményben tiltakozik a cikk ellen

2023. június 20. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményt adott ki kedden az Országos Sajtószolgálaton keresztül a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), melyben a szervezet egy, a Magyar Nemzetben múlt vasárnap megjelent cikk ellen emelt kifogást. Az „Eljött az ideje Horthy Miklós tisztességes megítélésének” című cikk amellett foglal állást, hogy ideje lenne Horthy Miklóst tárgyilagosan megítélni, ami egyebek mellett azt is jelenti, hogy be kell látni, hogy nem volt antiszemita, a Mazsihisz viszont emlékeztetett arra, hogy az egykori kormányzó tagadhatatlanul részt vett a zsidók tömeges meggyilkolásában.

A Mazsihisz szerint a cikk szerzője valójában azt szeretné, hogy Horthyt a valóságot elferdítve mentsék fel a magyar holokausztban játszott bűnös szerepéből. Azt a szervezet is kiemeli, hogy Horthy uralmának értékelése összetett feladat, és számos olyan pont van, ahol fel lehet vetni kérdéseket, azonban szerintük az is egyértelmű, hogy a kormányzó jóval a német megszállás előtt tudott a zsidók szisztematikus meggyilkolásáról.

Ezt szerintük később sem próbálta megakadályozni, így függetlenül attól, hogy később szerepet játszott-e a budapesti zsidóság megmentésében, nem lehet felmenteni a tömeggyilkosságban való részvétele alól. Mint írták, a valóság, a megtörtént események tagadása nem történelmi vita, hanem hazugság, a holokauszt tagadása vagy relativizálása, a népirtásban aktív vagy passzív szerepet vállaló személyek tisztára mosásának szándéka pedig nem lehet célja egyetlen becsületesen gondolkodó magyar embernek sem.

Az ominózus cikk egyébként nagyrészt egy Stark Tamás történésszel, a Washingtoni Holocaust Emlékmúzeum Kutatóintézet egykori ösztöndíjasával folytatott korábbi beszélgetésre hivatkozik, aki nagyjából azt mondta el, hogy a zsidótörvények után Horthyval a németek nem tárgyaltak a zsidóság deportálásáról, ő maga pedig passzivitást mutatott a kérdésben, és a kormányra tolta a döntést. Később viszont az erről szóló rendeleteket nem írta alá, kezdeményezte a deportálások leállítását majd az 1944 júliusában szerveződő csendőrpuccs meghiúsításában is szerepet vállalt.

Persze nemcsak az ő véleményét idézi a cikk, a szerző többek közt azzal bizonyítja, hogy Horthy nem volt ellenséges a zsidókkal, hogy megemlíti, több zsidó családdal is jó kapcsolatot ápolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!