Breivikénél is nagyobb mészárlásról álmodozott, Budapesten fogták el a norvég férfit

2023. június 20. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

Nemrég arról értesítette a rendőrséget a Terrorelhárítási Központ, hogy egy Budapesten élő norvég férfi az elmúlt időszakban több olyan videót tett közzé egy videómegosztó portálon, amiben emberek megölését tervezi. A Police.hu híre szerint a 45 éves férfi videóiban azt mondta, hogy a 2011-es, Anders Behring Breivik által végrehajtott 77 halálos áldozattal járó tömegmészárlást akarja túlszárnyalni.

A videókon nagyrészt norvégul beszélt, de néhány videóban angolul fenyegetőzött, így: „Elveszek mindent, ami számít, ami értékes, elpusztítom az országot. Csak figyeljetek! …. Bárhol támadhatok. …. Repülő, reptér, vasúti pályaudvar, semmi nem probléma nekem. …. El fogom pusztítani az ártatlanokat.”

A nyomozók kapcsolatba léptek a norvég rendőrséggel is: innen tudták meg, hogy a férfit hazájában korábban már többször elítélték különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt.

A rendőrök ezután hamar, pár órán belül léptek is a TEK-kel együtt, és budapesti albérletében 2023. június 14-én elfogták a férfit, majd lefoglalták számítástechnikai eszközeit.

A férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. A férfit letartóztatták, és a bíróság a végrehajtás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte meg.

A 2011-es tömegmészárlással annak tízéves évfordulóján részletesen is foglalkoztunk, az egyik túlélő is megszólalt a Telexnek, akkori cikkünket itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!