Uniós pénzből épült, kilenc éve adták át, most balesetveszélyes a rohadó hajdúsági tanösvény

2023. június 19. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

„A pallóút balesetveszélyes! Belépni tilos!” – ez a felirat fogadja azokat, akik szeretnék megnézni a hajdúsági Daru-láp tanösvényét a magyar–román határnál. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tette ki a figyelmeztetést, és egy gerenda is gondoskodik arról, hogy senki ne lépjen rá a korhadt faszerkezetre, derül ki a 444 riportjából.

Fotó: Tóth-Szenesi Attila / 444.hu
Fotó: Tóth-Szenesi Attila / 444.hu

A tanösvényt 2014-ben adták át, és egy csaknem egymillió eurós projekt része volt. Egészen pontosan 997 911 euró érkezett az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a 2007–13-as Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködés keretében.

A partiumi Bihardiószeg polgármestere, Mados Attila azt mondta, hogy ők 679 ezer eurót kaptak, ebből újították fel a 18. században épült Zichy-kastélyt, és berendeztek egy környezetvédelmi kiállítást. A magyarországi Kokad polgármestere, Ozsváth István nagyon kellemetlennek tartja, ami történt, őket senki sem tájékoztatta a tanösvény lezárásáról.

A Hortobágyi Nemzeti Parkot hiába kereste a lap munkatársa, a cikk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdésekre.

A közelmúltban az uniós források magyarországi felhasználásának jelképe lett a nyírmártonfalvai lombkoronasétány, amiről elsőként az Átlátszó számolt be. Hatvanmillió forintot költöttek rá, csak éppen kivágták körülötte az erdőt. Minden egyes métere 644 347 forintba került az uniós adófizetőknek.

Nemrég beszámoltunk egy ártéri tanösvényről is, amelyik Vácon, a Duna közelében épült. Bármennyire egyedülálló is, az állapota egyre romlik; rombolja a Duna, rombolják a viharok, és mindennél jobban rombolja a helyi érdekek egymásnak feszülése. Utóbbi kibogozására, de legalábbis megértésére tettünk kísérletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!