A belügy nem köt új biztosítást a tűzoltóknak, mostantól maga fizeti ki a kártérítéseket

2023. június 16. – 05:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Belügyminisztérium a korábbi biztosítási összeget fizeti ki meghalt vagy megsérült munkatársainak mostantól – írják közleményükben. Ezt szabályozásban fogják rögzíteni, amely visszamenőlegesen április 12-től érvényes lesz.

Csütörtökön a Telexen robbantottuk a hírt, hogy április 11-én lejárt a tűzoltók élet- és baleset-biztosítása, mert a Belügyminisztérium nem hosszabbította meg a korábbi szerződést. A biztosítás megkötése a minisztérium törvényi kötelessége, amelyet azóta nem teljesítettek.

Ez azt jelenti, hogy a tűzoltók egy baleset vagy haláleset esetén nincsenek biztosítva, nem kapnak kártérítést, ha megsérülnek vagy meghalnak. A tűzoltók az utóbbi hetekben már azon gondolkodtak, hogy egyénileg vagy tűzoltóságonként kössenek biztosítást.

A Belügyminisztérium mostani közleménye szerint erre nem lesz szükség, azt írják: a minisztérium „a továbbiakban az elmúlt évek biztosítási díjaival megegyező összeget fizet ki a káreseményekből eredő károk mérséklése érdekében a korábbi biztosítotti körbe tartozó állománytagok részére. A támogatást visszamenőleges hatállyal, 2023. április 12-től biztosító szabályozás előkészítése megkezdődött.”

Arról, hogy miért nem kötöttek új szerződést az áprilisban lejárt helyett, azt írták: „A Belügyminisztérium közbeszerzési eljárást írt ki 2023. február 27-én csoportos élet- és balesetbiztosítási szolgáltatásra a 2023-24. évre vonatkozóan. A biztosítótársaságok a változatlan létszámadatok és kártérítési díjtételek ellenére radikális, többszörös szolgáltatási díjemelkedést tartalmazó ajánlatot adtak. A legkedvezőbb ajánlat 445,8 millió forint volt egy évre, a korábbi 122 millió forinttal szemben. A több mint 300 millió forintos áremelésre költségvetési fedezet nem állt rendelkezésre, ezért az eljárás eredménytelenül zárult.”

Az eredeti cikkünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!