Gépfegyveres TEK-esek kíséretében adták át a brazil drogbárót Belgiumnak

2023. június 16. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Kiemelt biztonsági intézkedések mellett adták át csütörtökön a magyar hatóságok a világ legismertebb brazil kábítószercsempészét Belgiumnak, a férfit tavaly nyáron kapták el Magyarországon – írja az MTI a rendőrségi közlemény alapján.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Terrorelhárítási Központtal közösen 2022 júniusában fogta el az 54 éves brazil drogbárót, a „Brazil Escobar”-ként ismert Sérgio Roberto de Carvalhot. Az általa vezetett szervezet csak 2017 és 2019 között legalább 45 tonna kokain csempészéséért volt felelős. A bűnözőt már évek óta keresték a hatóságok, több ország adott ki ellene elfogatóparancsot. Az Interpol is körözte, mert a brazil bíróság harminc év szabadságvesztésre ítélte kábítószercsempészés miatt.

Elfogása után a drogbáró kiadatási őrizetben volt a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben, és büntetőeljárás is indult ellene közokirat-hamisítás miatt. A férfi egyébként évekkel ezelőtt halottá nyilváníttatta magát, majd legalább tíz álnevet használt, és ezek mindegyikéhez hamis igazolványai is voltak.

Kiadatása hosszas egyeztető eljárást után csütörtökön történt meg a legmagasabb szintű biztonsági előírások betartásával: a férfit a büntetés-végrehajtási intézetből lábbilinccsel, vezetőszíjjal, rendőri konvojban szállították át a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, gépfegyveres TEK-esek kísérték, a szállító és kísérő szolgálati kocsikat rendőrségi helikopterrel is biztosították. A magyar hatóságok a reptér egy lezárt részén adták át a belga rendőröknek a férfit, akit külön gépével szállították át Belgiumban. A bíróság már az este folyamán elrendelte letartóztatását, és az ország egyik legmagasabb biztonsági védelmével ellátott fegyházába szállították.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!