109-ből csak négy fogvatartottnak engedélyeztek otthon ápolást

2023. június 15. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint száz fogvatartott kérvényezte, hogy lakóhelyén kaphasson egészségügyi ellátást a túlzsúfolt börtönök helyett, eddig azonban mindössze négy esetben hagyták jóvá az otthonápolási őrizetet – írja az Rtl.hu.

Pintér Sándor belügyminiszter rendelete február óta lehetővé teszi, hogy bizonyos krónikus betegségekkel küzdő fogvatartottak otthonukban kaphassák meg a szükséges kezelést. Az Rtl.hu-val a Büntetés-végrehajtás parancsnoksága azt közölte, hogy erre engedélyt eddig 109-ből mindössze négyen kaptak a törvényszéktől.

A szabályok azt írják elő, hogy otthon ápolást csak azoknak lehet biztosítani, akik folyamatos ellátásra szorulnak, vagy nem tudják önállóan kielégíteni szükségleteiket. Életfogytig tartó büntetés, illetve többszörösen visszaeső elítéltek esetén nincs lehetőség ilyen őrizetre. A fogvatartott állapotáról egyébként a börtön orvosa állít ki szakvéleményt, ezután felmérik, hogy van-e személy, aki elvégezze az ápolást.

Az Rtl.hu azt írja, hogy a létszámadatok alapján jelentős a terhelés a büntetés-végrehajtásban: összesen ugyanis több mint 18 ezer fogvatartottat kell őriznie 3540 körletfelügyelőnek. Átlagosan tehát több mint öt elítélt jut egy őrre. A büntetés-végrehajtás május végén indított toborzást: nemcsak felügyelőket és reintegrációs tiszteket keresnek a börtönökbe, hanem például pszichológust és jogászt is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!