Felfüggesztik a három hete tartó sztrájkot a tanárok Romániában

2023. június 12. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnökkel folytatott vasárnapi megbeszélésük után a két romániai pedagógus szakszervezet bejelentette, hogy felfüggeszti a május 22. óta tartó általános sztrájkot, írja a Transtelex.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség azzal a feltétellel függesztette fel a sztrájkot, hogy a hétfői kormányülésen a jóváhagyandó sürgősségi rendeletben külön cikkelyben rögzítik, hogy:

  • a kezdő tanárok/egyetemi asszisztensek alapbérét az ismert állami társadalombiztosítási költségvetés alapjául szolgáló bruttó átlagbér szintjén állapítják meg, ami az állami rendszerben a maximális bértábla 23%-át jelenti;
  • az első fizetésemelést (az új bértörvényben előírt fizetésemelés 50%-át) 2024.01.01-től biztosítják.

A szakszervezetek bejelentése szerint ha a sürgősségi rendeletben foglalt elveket nem alkalmazzák az új bértörvény szövegében, a sztrájk újraindul.

Ahogy a Telexen is megírtuk, a román miniszterelnök vasárnap megerősítette, hogy a kormány megegyezett a szakszervezetekkel, hétfőn elfogadja a kialkudott béremelésekről szóló rendeleteket, a tanárok pedig keddtől visszatérhetnek az osztálytermekbe.

A vasárnapi kormányülésen a sztrájk miatt ellehetetlenített szóbeli érettségi vizsgák kiváltásáról is rendeletet fogad el a román kormány. Az eredeti ütemterv szerint az érettségi szóbeli vizsgákat hétfőn kellett volna megkezdeni, de az erről szóló rendelet szerint nem rendeznek szóbeli vizsgát román nyelvű, anyanyelvű és idegen nyelvű kommunikációs képességek, illetve a digitális kompetenciák felmérésére. Ezek helyett a líceumi osztályzatok alapján kapnak minősítést az érettségizők egy később megjelenő módszertan alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!