Nem tudnak teljes fizetéseket adni Iványiék, mert most 130 millió forintot tartottak vissza tőlük

2023. június 10. – 09:33

Másolás

Vágólapra másolva

Habár a NAV engedélyezte a halasztást a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára, az állam újabb 130 millió forintot tartott vissza pénteken az intézményeik működtetése után járó normatívákból – közölte pénteken közleményben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor lelkész által jegyzett levél szerint így nem tudnak „teljes fizetést biztosítani a több mint ezer munkatársunknak. Pénzügyi nehézségeink miatt a legszegényebb társadalmi réteghez tartozó húszezer ellátottunk megsegítése is bizonytalanná vált”.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség májusban számolt be arról, hogy a Belügyminisztérium elutasította a köztartozásaink normatívából való levonása alóli mentességre vonatkozó kérelmüket. Ennek ellenére a NAV-nál el tudták érni, hogy hogy intézményeik többségével kapcsolatban engedélyezzék a köztartozások beszedése érdekében indított végrehajtási eljárások felfüggesztését. „Ez azt jelenti, hogy miniszteri engedély hiányában is hozzájutunk a normatíva egy részéhez.”

Csakhogy június 9-én, a a bérek kifizetésére vonatkozó törvényi határidő utolsó napján vált nyilvánvalóvá, „hogy az oktatási és szociális intézményeinket június hónapban megillető normatívákból a kormányzat több mint 130 millió forintot visszatartott. Ebből több, mint 23 millió forintot a NAV által engedélyezett végrehajtás felfüggesztés ellenére vontak le, ezért annak visszaszerzése érdekében megtettük a szükséges intézkedéseket” – írták.

A fennmaradó összeg nem elegendő a munkatársak bérének teljes kifizetésére, így csak a bér egy részét tudták nekik átutalni. A közlemény szerint a 2022-ben felajánlott 1 százalékok tették lehetővé számukra, hogy a nehézségek ellenére a korábbi hónapokban is ki tudták fizetni a béreket, miközben az elmúlt évben összesen több mint 800 millió forintot vontak le a normatívákból.

Azt írják, nehézségeikre végleged megoldást a tőlük megvont egyházi státuszuk helyreállítása jelenthet. „Jelenlegi státuszunk (az egyházi törvény szerinti bejegyzett egyház) véglegesítése sem történt még meg, mivel ezt a magyar állam, ezúttal az ügyészségen keresztül igyekszik nyilvánvalóan minden alapot nélkülöző hivatkozásokkal megakadályozni.”.

Iványiék arról is beszámoltak, hogy pert akarnak indítani azért, hogy a magyar állam megtérítse részükre az egyházuk technikai számának elvételéből adódó jelentős összeget. 2022-ben Iványi Gáborék egyháza 815 milliót kapott egyszázalékos felajánlásokból. Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 2022 novemberében lett bejegyzett egyház.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!