Budapesti özönvíz: a sínek közé szorult egy férfi a Maglódi úton

2023. június 9. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Országszerte összesen 93 műveletet végeztek csütörtökön a katasztrófavédők a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Csak Heves megyében a tűzoltók 21 helyszínen avatkoztak be csütörtök délutántól késő estig, köztük a legsúlyosabb Gyöngyöstarjánban volt, ahol a villámárvíz magával sodort két embert, akiknek végül nem sikerült megmenteni az életét.

A többi környező település, Mátraderecske, Ostoros, Bodony, Parád, Recsk, Gyöngyösoroszi utcáin is befolyt a víz a pincékbe, kazánházakba, alagsorokba, garázsokba, és lakóházakat is veszélyeztetett, 11 hivatásos, egy önkormányzati és hat önkéntes tűzoltóegység folyamatosan, házról házra járva szivattyúzta a felgyülemlett vizet. Recsken az önkormányzat alkalmazottai a Tarna és a Balla-patak megemelkedett szintje miatt homokzsákokkal védekeztek a károk ellen, tizenhét házból 48 embert kellett kitelepíteni.

Egy férfi a villamossínek közé szorult a Maglódi úton – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI Egy férfi a villamossínek közé szorult a Maglódi úton – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Egy férfi a villamossínek közé szorult a Maglódi úton – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Budapesten a felgyülemlett esővízben egy férfit kellett kimenteni, akinek a lába a villamossínek közé szorult a Maglódi úton. A férfi feltehetően alábecsülte a víz mélységét, amikor megpróbált átkelni rajta, és közben történt a baleset. A közelben tartózkodó férfiak segítségével tudta kiszabadítani a lábát.

Nógrádban a legnagyobb károkat Pásztón okozta az eső, több utcát is elöntött a víz, hegyoldalból leömlő, a vízelvezető árkokat elhagyó esővíz több családi ház kertjét és pincéjét is elárasztotta. A város több pontján hat hivatásos tűzoltó egység, önkéntesekkel és speciális mentőkkel együtt dolgoztak, 29 ingatlan védelmében 3500 homokzsákot tettek ki a településen, a védekezésben 250 helyi lakos is részt vett. Személyi sérülés egyik eset során sem történt, illetve otthonának elhagyására sem kényszerült senki Nógrádban.

Somogyban 20 esetben kérték a tűzoltók segítségét, Bolhón, a Rákóczi utcában a közeli mezőről lezúduló, nagy mennyiségű víz okozott gondot, betört egy családi házba, amelynek lakói ideiglenesen rokonokhoz költöztek. Az ár elvonulása után a víz távozott az ingatlanból. Kaposváron egy társasház pincéjében egy méter magasan állt a víz, amelyet a tűzoltók szivattyúkkal távolítottak el. Karádon és Nagybajomban sikerült a tűzoltóknak megakadályozni, hogy az utcáról befolyjon a víz a házakba.

Villámárvíz miatt kellett védekezni a borsodi Alsógagyon is, ott a megduzzadt Vasonca-patak és a hegyről lefolyó nagy mennyiségű csapadék tizenöt házat veszélyeztetett. Az ingatlanok védelmére ezer homokzsákot tettek ki az encsi tűzoltók a helyiek segítségével.

Tolnában, Dombóváron garázsokat, alagsort és kazánházat öntött el a víz késő este, a helyi hivatásos tűzoltókat négy dombóvári, és egy kapospulai utcába riasztották, ahol szivattyúk segítségével távolították el az esővizet.

Komárom-Esztergomban főleg Tatabányán adott munkát a felgyülemlett víz a tűzoltóknak, hajnalban ötször riasztották őket, egyik esetben egy autóshoz, aki kocsijával az úton rekedt, és benne ragadt az autójában. Tatán egy fa dőlt ki, és elfoglalta a Fekete utat, ott a tatabányai hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel darabolták fel a fát és szüntették meg az akadályt.

Három nap alatt 160 mm-nél is több csapadék esett a Kékestetőn, ebből 35 mm 40 perc alatt

– írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Telexnek.

Az OMSZ-nek Gyöngyöstarjánban nincs mérőállomása, és mivel zivataros helyzetben kis területen belül is nagy különbségek tudnak kialakulni, nem feltétlen érdemes szerintük a környező állomások adatait alapul venni. „Annyi azinban elmondható a radarképek alapján, hogy a települést több lassan mozgó zivatarcella is elérte, és ilyen helyzetben egy órán belül is jelentős, akár 50 mm-nél is több csapadék is hullhat” – tették hozzá.

Ebben az időszakban a felhőszakadással kísért zivatarok elég gyakorinak számítanak az OMSZ közlése szerint. „Kialakulásához szükséges, hogy nagyon nedves, labilis legyen a levegő, illetve, hogy gyenge legyen a légmozgás – ilyen esetben a kialakuló zivatarcellák egy-egy adott pont felett akár hosszabb ideig is elidőzhetnek”.

A következő napokban továbbra is heves esőzésekre kell számítani, ebben a cikkben szedtük össze, mit kell tenni, ha elkapja a villámárvíz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!