Rétvári Bence szerint az a pedagógus keresi majd a legtöbbet, aki a legtöbbet teszi a gyerekekért

2023. június 9. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Aki a legtöbbet teszi a gyerekekért, az fog a legtöbbet keresni – ezt mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a parlamentnek kedden benyújtott új pedagóguséletpálya-törvényről az M1 Aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Az MTI híre szerint a parlamenti államtitkár azt mondta, hogy nagyon sok, összesen 21 kör, egyeztetés volt, „21. az Európai Bizottság volt, a huszadik a parlamenti pártok, és korábban tucatnyi esetben szakszervezeteknek is lehetősége volt módosításokat tenni”.

Szerinte a szakszervezetekkel „paragrafusról paragrafusra végigmentek” a javaslaton, és 34 témakörben sikerült részben, vagy teljes egészében megállapodni és több ponton módosítani a törvényjavaslatot.

Rétvári Bence erre példaként említette, hogy szakszervezeti kérésre hatról három hónapra csökkentették a határidőt a munkaviszony megszüntetésénél, továbbá, hogy a kötelező továbbképzéseken nem hatvan, hanem 55 éves korig kell részt venni. „Erről a szakszervezetek kevesebbet beszélnek, hogy amiket kértek, azoknak egy jelentős részét befogadtuk” – mondta az államtitkár.

Azt is mondta, hogy a legfontosabb cél a pedagógus hivatás elismerése, az, hogy legyen egy önálló, az ő tevékenységükre szabott jogállása a pedagógusoknak, ahogyan az orvosoknak, az ápolóknak is van. A másik cél, hogy a béremelésnek teremtsük meg az alapjait. Elmondása alapján most 114-féle bérbesorolási kategória van, nagyon bonyolult a rendszer. A törvényjavaslat alapján ebből egy teljesítményarányos bérezési rendszer lesz, öt bérsávval, amelyeken belül az egyéni teljesítmény elismerésére nyílik lehetőség.

Az fogja megszabni a tanár bérét, hogy a diákokkal mennyire odafigyelően, odaadóan foglalkozott az előző tanévben, „mit tudott segíteni a gyerekeknek, hogyan haladtak előre a tanítványai, menyire innovatív módszereket alkalmazott”, illetve a tanórákon kívül „milyen többletet tett bele” – magyarázta. Hozzáfűzte, számít majd a hátránycsökkentésben, illetve a tehetséggondozásban nyújtott teljesítmény is.

Korábban elsősorban az életkor és a végzettség alapján történt a bérezés, most lehetővé válik, hogy „elismerjük azt, amit a gyerekekért tesznek”, „a fizetésében is meg tud jelenni, százezres nagyságrendű összegben” – közölte Rétvári Bence. Hangsúlyozta, ezzel a legjobb tanárokat lehet leginkább a pályán tartani, és a fiatalokat ösztönözni, hogy ne hagyják el a pedagógus pályát, „hiszen a lemorzsolódás a legnagyobb veszély”.

Rétvári azt is mondta, hogy nagyon szeretnék, ha megérkeznének az uniós pénzek, hogy végrehajthassák a pedagógusok béremelését.

Részletesen megnéztük nemrég, miben változott a korábbi tervekhez képest a benyújtott törvényjavaslat – a változtatásokról itt írtunk. A státusztörvény-tervezet benyújtása után a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt közölte: a törvénytervezet számos olyan elemet tartalmaz, amelyről az egyeztetéseken vagy nem, vagy nem ebben a formában esett szó. A PDSZ ezért úgy döntött, hogy Brüsszelhez fordul a javaslat miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!