Ahhoz képest, hogy a kormány szerint nem lesz tömeges elbocsátás, már most több száz embert rúgtak ki a közszférából

2023. június 8. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

Május közepén módosult a köztisztviselői bértábla, a bérnövekedéshez pedig a minisztériumok vállalták az álláshelyek 10 százalékkal való csökkentését, és azt, hogy az így felszabaduló bértömeget használják az emelésre. Ehhez képest a Hvg.hu arról ír, hogy csak a néhány ezer főt foglalkoztató Magyar Államkincstárnál 661 főtől váltak meg. A lap szerint az érintettek erről semmilyen előzetes figyelmeztetést nem kaptak.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné azt mondta: a közszférában végrehajtott leépítéseknél korábban bizottságot állítottak fel, amely segítette a kirúgottak elhelyezkedését, esetleg átképzését. Ennek hiányára most az volt a magyarázat, hogy a közszférában emberhiány van, biztosan mindenki el fog tudni helyezkedni.

A közszférában egyébként az álláshelyeket azonnal és indoklás nélkül meg lehet szüntetni, akkor is, ha be vannak töltve, ilyenkor csak felmentési idő és végkielégítés jár az érintett dolgozónak.

2010-hez képest megduplázódott, kétszáznál is többre nőtt az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma, és ebben a körben csak az elmúlt két évben 30–50 százalékos emelés történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!