Döntött a kormány: tényleg minisztériumi álláshelyek megszüntetésével fedezi a tisztviselők fizetésemelését

2023. május 15. – 23:27

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb körrel folytatódhat a béremelés a közszférában és módosult a kormánytisztviselői bértábla is, derül ki a kormány hétfő esti közleményéből és a Magyar Közlönyben megjelent friss illetménytáblából.

Április közepén írtuk meg, hogy a közszolgálati szakszervezetek kezdeményeztek szakmai egyeztetést a kormánytisztviselői bértábla módosításáról, majd született egy kormányrendelet-tervezet, ami feljebb tolná a minisztériumoknál és más kormányzati igazgatási szerveknél dolgozó vezetők, tanácsosok fizetésének plafonját. Az emelésnek ára is lenne, írtuk akkor: a minisztériumok vállalták az álláshelyek 10%-kal való csökkentését, és az így felszabaduló bértömeget használnák az emelésre.

A hétfő esti kormányzati közlemény szerint az egyeztetések eredményeképp most már tényleg módosult is a bértábla:

Forrás: Magyar Közlöny Forrás: Magyar Közlöny
Forrás: Magyar Közlöny

A béremelés sem a minisztériumokban, sem a kormányhivatalokban nem automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére. A minisztériumi és a kormányhivatali tisztviselőkre vonatkozó bértábla részben eltér, a rendelet a tisztviselő besorolás fokozatától függően az illetmény alsó és felső határát állapítja meg, a pontos összeget a munkáltató határozhatja meg – írják. A kormány

úgy biztosítja a minisztériumi kormánytisztviselői béremelés fedezetét, hogy elrendeli a minisztériumi álláshelyek 10 százalékának elvonását, és az ezáltal felszabaduló bértömeg fordítható béremelésre

– áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében. Hozzáteszik, „ez a gyakorlatban leginkább azt jelenti, hogy leginkább a betöltetlen, üres minisztériumi álláshelyek bérfedezetét fordíthatják béremelésre, tömeges elbocsátás nem várható”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!