Leszakadt egy fahíd a magyar határ közelében, készültség van a Fehér-Körösön

2023. június 8. – 20:05

Másolás

Vágólapra másolva

Leszakadt a gyulavarsándi fahíd Romániában, a híd gerendái a Fehér-Körösbe hullottak és elindultak Magyarország felé. Emiatt pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a folyó magyarországi szakaszán – tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) csütörtökön az MTI-t.

A határszelvénytől mintegy két kilométerre lévő híd állapotáról szerda este kaptak értesítést a magyar hatóságok a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóságtól. Mivel a korábbi években volt már példa arra, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák és az azokból kiálló vasak megrongálták a gyulai duzzasztóművet, azonnal intézkedtek.

A leszakadt gyulavarsándi fahíd 2023. június 8-án – Fotó: Olvasói fotó / Telex
A leszakadt gyulavarsándi fahíd 2023. június 8-án – Fotó: Olvasói fotó / Telex

A duzzasztómű tömlőjéből kiengedték a vizet, megnyitották az úgynevezett fenékleürítő műtárgyat, és megszüntették a duzzasztást. A gyulai tápzsilipet lezárták. A gyulai duzzasztóhoz és a gyulavári híd alá fénytornyokat telepítettek az éjszaka.

A partról és a vízről is figyelik az esetlegesen érkező híddarabokat, és kiterelik azokat a Fehér-Körös partjára. Ha szükséges, akkor a gyulavári híd alá terelőművet telepítenek, hogy megfogja a híd darabjait. Az intézkedések idejére pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körös határszelvény által érintett őrjárásaira, emellett állandó, 24 órás ügyeletet és figyelőszolgálatot szerveztek – írja a Közvizig közleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!