Szijjártónak fogalma sincs, mi történt a lélegeztetőgép-biznisz hivatalos irataival

2023. június 7. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel interjúzott Rónai Egon, az adást a Népszava szemlézte. Az interjúban többek között szóba került

  • az újonnan épülő akkumulátorgyárak kérdése,
  • a lélegeztetőgép-biznisszel kapcsolatos okiratok eltüntetése,
  • a kormány és az EU viszonya,
  • a V4-gyel való viszony,
  • a hazai rendszerszintű korrupció,
  • a Szerbiával való diplomáciai kapcsolat,
  • illetve Paks II. is.

Az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban Szijjártó inkább személyes élmények alapján beszélt, miszerint ő öt kilométerre lakik légvonalban a gödi gyártól, és megérti a helyiek félelmét, majd inkább arról beszélt, mennyire tisztességtelen, hogy az ügyből politikai tőkét kovácsolnak az ellenzéki pártok. Azt viszont nem tartja tisztességtelennek, hogy a kormány ugyanezt csinálta az ukrán háborúval és a bombás plakátkampánnyal.

A botrányos lélegeztetőgép-biznisszel kapcsolatban igyekezett hárítani a kormány felelősségét, azt mondta, legjobb képességeik szerint jártak el. A Népszava szerint amikor Rónai felvetette, hogy a sajtó tele van „furcsa meggazdagodástörténetekkel” százmilliárdos tételekben, Szijjártó azt mondta, hogy „általánosságban erről beszélgetni viszonylag értelmetlen”, majd megismételte, hogy aki szerint rendszerszintű korrupció van, az hazudik.

Szijjártó azt mondta, arról nem tud, hogy ledarálták volna az ügylettel kapcsolatos hivatalos iratokat, ő ilyen utasítást nem adott ki, de megígérte, hogy utánanéz.

Az EU-val kapcsolatban megengedőbb hangnemet ütött meg. Szerinte az uniónak nem jogi, hanem politikai problémái vannak a magyar kormánnyal, és egyébként is jobb a helyzet, mint ahogy kinéz. Abban viszont egészen biztos, hogy itthon csak egyedi esetek vannak, és valójában nincs is rendszerszintű korrupció, sőt, aki ezt állítja, az hazudik.

Azt bevallotta, hogy jelenleg nem a legjobb a magyar kormány viszonya a V4-gyel, cserébe virágzik a kapcsolat az egyik utolsó nyíltan oroszbarát európai állammal, Szerbiával. Arra viszont nem tudott konkrétan válaszolni, hogy pontosan mit várnak el Svédországtól a NATO-csatlakozáshoz, csak mindenféle gesztusokat emlegetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!