Publicus: A diákok ellen bevetett könnygáz megosztja a kormánypárti szavazókat

2023. június 6. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

A megkérdezettek 67 százaléka egyáltalán nem, további 6 százalékuk inkább nem tartja helyesnek, hogy a rendőrség könnygázt vetett be a diáktüntetők ellen, derül ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből, amelynek eredményeit a Népszava tette közzé. A válaszadók 17 százaléka viszont teljesen, további 4 százalékuk inkább jogosnak tartja a rendőri intézkedéseket.

Az ügy megosztja a kormánypárti szavazókat: a Fidesz–KDNP híveinek 49 százaléka „inkább helyesnek” tartja a könnygáz bevetését, viszont meglehetősen nagy részük, 42 százalékuk nem ért egyet azzal. Az ellenzékiek 97 százaléka helyteleníti az intézkedést.

Több mint egy éve tüntetnek civilek, tanárok és diákok az oktatás helyzetének javításáért. Számtalan békés demonstráció, élőlánc és hídfoglalás után sem tűnik úgy, mintha a kormány komolyan foglalkozna a problémával. Kirúgtak viszont több tanárt is, akik polgári engedetlenségben vettek részt, és megszületett a státusztörvény tervezete, ami tovább rontaná a tanárok helyzetét. Május 3-án a sokadik békés demonstráció után a tüntetők a Karmelitához vonultak, ahol váratlanul erőszakos fordulatot vettek az események. Helyszíni felvételekből, a rendőrök videóiból és interjúkból próbáltuk meg rekonstruálni, hogy mi történt azon az estén, és hogy jogos volt-e a rendőrök fellépése.

Legutóbb hétfőn volt tüntetés az ADOM Diákmozgalom szervezésében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!