A Mátrában már 60 mm eső esett le hajnal óta, villámárvizekre figyelmeztetnek

2023. június 6. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Heves felhőszakadások kísérhetik a kedd délutáni zivatarokat, írja az Időkép. Az European Storm Forecast Experiment (ESTOFEX), Európa vezető viharjelző szervezete kettes fokozatú figyelmeztetést adott ki a Dunántúlra, ahol az intenzívebb zivatargócokat kiadós felhőszakadás, néhol jégeső kísérheti.

A lassan mozgó zivatarokból rövid idő alatt 30-40, de helyenként akár 50 millimétert meghaladó csapadék is lezúdulhat.

Frissítés: Az Időkép cikke szerint hajnal óta már 60 mm eső zúdult le a Mátrában lévő Piszkéstetőn, ami majdnem a júniusi havi átlag.

A relatív páratartalom 80-90 százalék fölötti az ország túlnyomó részén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csaknem az egész országra elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki a zivatarok és a felhőszakadások miatt.

Fronthatás nem éri el térségünket, de az orvosmeteorológiai jelentés szerint a meleg, fülledt idő megterhelheti a szervezetünket. A magas páratartalmú légtömeg hatására nehezebben tudjuk leadni a hőt, így az megterheli a légutakat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő.

Ahogy azt megírtuk, a következő napokban is gyakran számíthatunk záporokra, zivatarokra, egy adott helyszínen több alkalommal is leszakadhat az ég. A zivatarok fő veszélyforrását a felhőszakadás méretű csapadék és a villámárvizek jelenthetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!