Piroson hajtott át egy roller, kis híján ketten kerültek egy kanyarodó busz alá

2023. június 4. – 23:14

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt hétvégén nem sokon múlt, hogy súlyos baleset elszenvedője legyen két rolleres, akik a piroson áthajtva egy kanyarodó busz elé kerültek a budapesti Bogdánfy úton.

Az egy rolleren utazó két személy a kerékpársávon haladt, majd a piros lámpánál simán áthajtottak, miközben az autók már álltak a mellettük lévő sávban. A rolleresek viszont nem sejtették, hogy szemből, egy balra kanyarodó sávból is érkezhetnek járművek, így majdnem egy BKK-busz alá kerültek.

Bár maga az eset nem függ össze azzal, hogy a mikromobilitási eszközök státusza nincs pontosan szabályozva a KRESZ-ben – a piroson tilos az áthajtás, bármi is a jármű – , az RTL Híradó rákérdezett a kormánynál, milyen változások várhatók.

Az Építésügyi és Közlekedési Minisztériumból azt írták, hogy a rollerek miatti KRESZ-módosításon folyamatosan dolgoznak. Szakmai szervezetekkel, hatóságokkal és a Belügyminisztériummal is egyeztetnek, a javaslatokat pedig beépítik a tervezett módosításba.

A RTL birtokába jutott rendőrségi ajánlás szerint most a különböző közlekedési helyzetekben különböző szabályok alapján döntenek a rolleresekről.

Ha 25 km/ óra alatt képes csak menni a roller, akkor gyerekjátéknak minősül, ha nagyobb teljesítményű, akkor a kerékpáros vagy segéd-motorkerékpárosokra érvényes szabályokat alkalmazzák a rendőrök a vezetőikre.

A Kúria néhány hónapja gépi meghajtású járműnek minősítette az elektromos rollereket, ez alapján ítéltek el egy részegen rollerezőt. Pontos szabályok hiányában sokszor a rendőrök erre az ítéletre hivatkoznak a hasonló eljárásokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!