A bíróság bűnösnek találta azt a tüntetőt, aki a május 19-i oktatási demonstráción ököllel ütötte meg az egyik rendőrt

2023. június 2. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt bűnösnek mondta ki azt a tüntetőt, aki a május 19-i demonstráción ököllel megütötte az egyik intézkedő rendőrt – derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményéből. A bíróság egy év végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a tüntetőre. A tüntető a bűncselekmény elkövetését már a nyomozás alatt beismerte. Az ítéletet mind az ügyészség, mind pedig a vádlott és védője tudomásul vette.

A főleg diákokból álló demonstrálók a május 19-i tüntetésen az oktatás általános rossz helyzete mellett fel akarták hívni a figyelmet a bevezetni tervezett státusztörvény problémáira. Ezután sok tüntető indult el a tüntetés bejelentett helyszínétől, az Oktogontól a Hősök tere irányába. Majd a diákok a Fidesz Lendvay utcai székházához akartak menni, de a rendőrök elállták az útjukat a Rippl-Rónai utca sarkán. Egy félórás patthelyzet után a diákok elkezdték hátrébb nyomni a rendőröket, ezután sok rohamrendőr érkezett, akik visszanyomták őket, dulakodás alakult ki. A rendőrök több tüntetőt kiemeltek a tömegből.

Az ügyészség közleménye szerint a Lendvay utcában a rendőrség a tüntető tömeget többször felszólította a jogellenes cselekmények abbahagyására és a helyszínről történő távozásra, azonban a résztvevők ennek nem tettek eleget, illetve közülük egy nagyobb létszámú csoport a rendőrsorfalat tolni kezdte.

A közlemény szerint egy ittas állapotban lévő tüntető is a testével tolta a rendőrsorfal első sorában álló egyik rendőrt, majd nagy erővel, ököllel felé ütött. Az ütés a rendőr sisakjának plexijét érte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!